Miroslav Vasin primio delegaciju privrednika iz Turske i Azerbejdžana u Pokrajinskoj vladi

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, razgovarao je danas sa delegacijom privrednika i predstavnika kompanija iz Turske i Azerbejdžana, o potencijalima vojvođanskog regiona, te o mogućnostima za nova ulaganja i za saradnju u oblasti privrede, proizvodnje i preduzetništva. Organizator posete stranih privrednika je Udruženje privrednika ,,Sita“ iz Beograda.

,,Šest vlasnika kompanija iz Turske i dve kompanije iz Azerbejdžana danas imaju priliku da se upoznaju sa privrednim potencijalima Vojvodine, sa ciljem da ulažu i osnuju kompanije u Pokrajini“, rekao je potpredsednik Vasin i dodao da bi robno-trgovinska razmena sa Turskom i Azerbejdžanom mogla biti znatno veća. Potpredsednik Vasin je precizirao da je u 2015. godini, robno-trgovinska razmena vojvođanskih kompanija sa Turskom iznosila 166 miliona dolara, ali sa većim uvozom nego što jeste izvoz za ovu zemlju, te da bi taj rezultat trebalo poboljšati.

„Trenutno na teritoriji AP Vojvodine ne postoji azerbejdžanska kompanija sa kojom se posluje, ali su prisutne prijateljske veze. Ovo je drugi susret sa turskim privrednicima, jer je pre nekoliko meseci realizovan sastanak vezan za oblast tekstilne industrije“, rekao je Vasin, dodavši da će ovaj susret doprineti unapređenju odnosa i uspostavljanju produktivnije saradnje privrednika.

Da postoji širok spektar mogućnosti za saradnju između vojvođanskih i privrednika iz Turske i Azerbejdžana, istakla je i direktorica VIP fonda Nataša Pavićević Bajić.

,,Danas predstavljamo mogućnosti, prirodne resurse, potencijale i kvalitetnu radnu snagu, čime pokušavamo da pronađemo mogućnosti da zainteresujemo strane investitore da pronađu svoj interes za ostvarenje poslovanja. Vojvodinu karakterišu bogati prirodni resursi, posebno u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, ali u ovom momentu nedostaju preradni kapaciteti. U budućem periodu se očekuje razvoj u oblasti infrastrukture, koji je neophodan za razvoj svih privrednih delatnosti, a šansa je i za angažovanje novih investitora u naše područje. Izgradnja skladišnih kapaciteta je neophodna u poljoprivrednoj delatnosti, što jeste i osnov za preradne kapacitete“.

Privrednicima iz oblasti konsaltinga, građevinske i tekstilne industrije, metalo-prerađivačkog sektora, sektora turizma i hotelijerstva, protivpožarnih i bezbednosnih sistema i hortikulture, predstavljeni su privredni potencijali Pokrajine od strane zamenice direktorke Fonda za podršku investicija u Vojvodini Biljane Vrzić.