Miroslav Vasin o privrednoj saradnji Srbije i Mađarske na ,,Međunarodnim danima energetike i investicija“ u Novom Sadu

Novi Sad, 29. oktobar 2015. – U okviru manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija“, održana je danas konferencija pod nazivom „Transfer tehnologija, znanja i iskustava mađarskih kompanija u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i finansiranje projekata“. Organizatori konferencije su Ambasada Mađarske u Beogradu, Nacionalna trgovinska kuća Mađarske i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je na konferenciji govorio o privrednim kretanjima, ulaganjima u pokrajinu i potencijalima Vojvodine, kao i o spoljnotrgovinskoj razmeni i saradnji sa Mađarskom, te novim mogućnostima za umrežavanje privrednika u cilju unapređenja privrede u regionu.

,,Mađarska je prijatelj ovogodišnje manifestacije Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu. Saradnja između dve zemlje je izuzetna, a sama Vojvodina poseduje značajne kapacitete, poput 1628 hektara obradive zemlje, tačnije 75 odsto ukupne njene površine, 1400 kilometara plovnih puteva, kao i snagu vetra koja je intenzivnija od prosečne snage vetra u Evropskoj uniji. Ovo su izuzetni preduslovi za privrednu saradnju i mogu biti od velike pomoći mađarskim investitorima, posebno u pogledu razvoja alternativnih izvora energije. Potrebno je predstaviti mogućnosti za potencijalna ulaganja od strane mađarskih privrednika u obnovljive izvore energije, a to je oblast gde Vojvodina ima velike potencijale“, rekao je Miroslav Vasin.

Miroslav Vasin je naglasio da činjenica da je Mađarska četvrta na listi najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije ide u prilog ovakvim organizovanim susretima, koji će biti bolje koordinisani u budućnosti, shodno činjenici da je otvoreno i predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske i u Novom Sadu, koje će pored Beograda i Subotice, predstavljati sastavni deo mreže od 22 privredne kancelarije u okruženju, čiji je osnovni cilj unapređenje saradnje privrednika i unapređenje preduzetništva.

,,Ako posmatramo ukupno učešće u spoljnotrgovinskom bilansu Srbije i Mađarske, Vojvodina učestvuje sa značajnim udelom, tačnije 55 odsto izvoza vojvođanskih proizvoda ide upravo ka Mađarskoj. Ovo ukazuje da se, pored privredne saradnje, može ostvariti uspešna saradnja i u pogledu korišćenja energetskih potencijala“, rekao je Vasin.

Prisutnima su se na današnjoj konferenciji obratili i generalna direktorica Nacionalne trgovinske kuće Mađarske Žanet Olah-Dučai i ambasador Mađarske u Beogradu Nj.E. dr Atila Pinter. U okviru panela posvećenog stručnim predavanjima predstavnika lokalnih samouprava i kompanija, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš govorio je o ovlašćenjima i merama Pokrajinske vlade u pogledu vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti u Pokrajini.

Dvodnevna manifestacija „Međunarodni dani energetike i investicija“ na Novosadskom sajmu je prilika za izgradnju privrednog ,,mosta“ između Republike Srbije i Mađarske, tačnije između privrednika dve zemlje. Na ovaj način se pomaže razvoj trgovine i ulaganja, uz zajednički cilj da se pomogne uspostavljanje različitih oblika privredne saradnje kompanija dve zemlje.