Konferencija o unapređenju politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom u cilju podizanja svesti institucija, poslodavaca i javnosti

Uoči 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, održana je konferencija pod nazivom „Unapređenje privrednog ambijenta za zapošljavanje, profesionalnu rehabilitaciju i radno angažovanje osoba sa invaliditetom“, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Cilj skupa jeste stimulacija međusektorskih partnerstava, zajedničkog rada na ispunjenju obaveza, preispitivanje odnosa preduzetih aktivnosti i ostvarenih rezultata, kao i revidiranje neodrživih modela u praksi u pogledu mogućnosti radnog angažovanja marginalizovanih i ranjivih kategorija stanovništva, poput osoba sa invaliditetom.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u oblasti socijalnih prava, podsticanja zapošljavanja, razvoja ljudskog kapitala, poboljšanja socijalne i ekonomske inkluzije, sledi pretpristupne preporuke EU – „Podrška ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju u cilju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta“, stoga je organizacija ovakvog skupa logična i odgovorna odluka rukovodstva.

,,Današnjom manifestacijom nastojimo da dignemo ukupnu svest poslodavaca da je potrebno zaposliti osobe sa invaliditetom, podići njihov radni kapacitet i kompetencije. Zajedno sa Pokrajinskom nacionalnom službom za zapošljavanje radimo zajedno na Akcionom planu zapošljavanja za 2017. godinu, ali je i Sekretarijat u okviru konkursa predviđenih za narednu godinu kreirao kriterijume za preduzetništvo i turizam, tačnije da se boduje i zaposlenost osoba sa invaliditetom u preduzećima koja konkurišu za sredstva“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i naveo da Sekretarijat, prati socijalnu dimenziju evropskih integracija i radi na uspostavljanju efikasnijih mehanizama radne integracije, pozivajući poslodavce na društveno odgovorno poslovanje i korišćenje i razvoj ljudskog kapitala.

Zamenik pokrajinskog sekretara mr Pavle Počuč je naglasio da su osnovni stubovi podrške resornog Sekretarijata edukacija, pored finansijske podrške i logistička i savetodavna, te podizanje svesti javnosti o značaju socijalne politike i socijalnog preduzetništva. Počuč je ovom prilikom najavio formiranje Saveta za socijalno preduzetništvo, Centra za socijalno preduzetništvo AP Vojvodine, a moguće i klastera socijalnih preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Predavači su se interaktivno pozabavili problemima mladih i značaju razvoja radnih sposobnosti osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju, dok je sa aspekta visokog obrazovanja bilo reči o teškoćama mladih sa invaliditetom koji po završetku studija tragaju za zaposlenjem i ostvarenjem profesionalne prakse. Predstavljena je i aktivna politika zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i definisana zakonska kvota o participaciji osoba sa invaliditetom u svetu rada.

Kao jedna od posebnih tema izdvojen je uticaj i odgovornost medija u stvaranju inkluzivnijeg privrednog ambijenta.

Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, bio je domaćin današnje konferencije, gde je upriličena i izložba radova Art radionice Radnog centra ŠOSO ,,Milan Petrović“ iz Novog Sada. Po završetku konferencije Pokrajinski sekretarijat je dodeli Zahvalnice učesnicima za doprinos dat u realizaciji ovog značajnog skupa.