Ivan Đoković u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama: Iskoristiti dobro uspostavljene prijateljske i poslovne bilateralne odnose

Novi Sad, 24. april 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravio je u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, u Vašingtonu, Okrug Kolumbija, i saveznoj državi Merilend na poziv Srpsko-američkog saveta za poslovno liderstvo (eng. Serbian American Business Leadership Council), kojim kopredsedavaju Obrad Kesić i Željko Damjanković.

sa Obradom Kesićem i Željkom Damjankovićem, kopredsedavajućim Srpsko-američkog saveta za poslovno liderstvo

Na upriličenim susretima sa predstavnicima Kongresa SAD-a, Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu, Srpske pravoslavne crkve, američke i kanadske dijaspore i drugih institucija i organizacija, potpredsednik Đoković je uspostavio uspešne odnose, ali i nove mogućnosti saradnje između AP Vojvodine i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti privrede i turizma.

potpredsednik Đoković i Nj.E. ambasador R. Srbije u SAD-u Đerđ Matković (desno)

Đoković je bio učesnik konferencije o geotermalnim vodama i investicionim potencijalima AP Vojvodine u ovoj oblasti. Pored Nj.E. ambasadora Republike Srbije u SAD-u, Đerđa Matkovića, među prisutnima na konferenciji su bili predstavnici Srpsko-američkog saveta za poslovno liderstvo (eng. Serbian American Business Leadership Council), Kancelarije Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije sa sedištem u Pensilvaniji i kompanije iz SAD-a i Kanade.

susret sa sekretarom savezne države Merilend Džonom Vobensmitom (desno) i zamenikom Luisom Borunda 

Prilikom boravka u saveznoj državi Merilend i glavnom gradu Anapolis, potpredsednika Pokrajinske vlade primio je sekretar ove savezne države, Džon C. Vobensmit, u prisustvu svog kabineta (eng. State Secretary Office). Đoković i Vobensmit su imali priliku da razgovaraju na temu oblasti ekologije i zaštite životne sredine i privrede, sa posebnim osvrtom na geotermalne potencijale Vojvodine, posebno sa aspekta turizma i energetike. Vobensmit je već bio u poseti Srbiji i AP Vojvodini, kao deo delegacije Merilenda, u oktobru 2017. godine.

sa kongresmenom Robertom Aderholtom iz savezne države Alabama

Potpredsednik Ivan Đoković sastao se sa kongresmenom Robertom Aderholtom iz savezne države Alabama (Robert B. Aderholt), koji je potpredsednika primio u svojim službenim prostorijama na Kepitol Hilu, a sa kojim e razgovarao o privrednim i turističkim potencijalima AP Vojvodine.

susret sa kongresmenom Emanuelom Kleverom

 

Đoković se sastao i sa kongresmenom Emanuelom Kleverom iz savezne države Misuri (Emanuel Cleaver), s kim je razgovarao o neophodnosti kontinuirane saradnje na svim nivoima i u okviru relevantnih resora.

susret sa dekanom Univerziteta za nacionalnu bezbednost ,,Daniel Morgan” Stivenom Mejerom

Sa Stivenom Mejerom (Steven E. Meyer, PH.D.), dekanom Univerziteta za nacionalnu bezbednost ,,Daniel Morgan Graduate School – State School of National Security“, potpredsednik je razgovarao o mogućnostima razmene obrazovnih iskustava i saradnji u okviru nacionalne bezbednosti i nauke o bezbednosti.

sa Robertom Makjuanom o saradnji u oblasti obrazovanja

Na poziv Roberta D. Makjuana (Robert D. McEwen), bivšeg kongresmena SAD-a iz savezne države Ohajo i izvršnog direktora Saveta za nacionalnu politiku, Đoković je diskutovao o saradnji na polju obrazovanja, s obzirom da je Makjuan i profesor međunarodnih odnosa na nekoliko svetskih univerziteta i jedan od vodećih predavača koji zastupa interese porodice kao institucije i ekonomiju slobodnog tržišta.

potpredsednik Đoković sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom istočnoameričkim Irinejem

U toku posete, upriličen je i susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u SAD-u, pri čemu se Đoković sastao sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom istočnoameričkim Irinejem, a tom prilikom i sa predstavnicima srpske dijaspore iz SAD i Kanade. Oni su ga upoznali sa stanjem u tamošnjoj srpskoj dijaspori, statusu i stanju u okviru SPC, idejama, ali i perspektivama koje uključuju srpsku zajednicu i Crkvu. Ovi susreti i razgovori doveli su do otvaranja mogućnosti saradnje između Vojvodine, Crkve i dijaspore u SAD-u.

,,Neophodno je iskoristiti dobro uspostavljene odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, u narednom periodu bi trebalo postaviti strategiju nastupa i prezentacija na američkom tržištu, prevashodno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vina i turističkih potencijala, kako bi se usmerili, pre svega, ka dijaspori, ali i ka delovima američkog društva koji poseduju investicione kapacitete ali i želju da posete AP Vojvodinu“, istakao je potpredsednik Đoković, govoreći o iskustvima stečenim kroz mnogobrojne susrete i razgovore vođene kako sa zvaničnicima, članovima i kandidatima za američki Kongres, tako i sa predstavnicima srpske zajednice u SAD-u.

u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država na Kepitol Hilu