Ivan Đoković primio delegaciju Visoke škole bezbednosti i odbrane Vojne akademije

  
Novi Sad, 21. februar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je delegaciju Visoke skole bezbednosti i odbrane Vojne akademije, u čijem sastavu su bili i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Generalštaba Vojske Republike Srbije, Vojnobezbednosne agencije i Žandarmerije MUP Republike Srbije, kao i pripadnike oružanih snaga iz zemalja regiona.

Susret je upriličen kako bi se učesnici što bolje upoznali sa svim relevantnim pojedinostima koji ovu visokoobrazovnu ustanovu čine svojevrsnim brendom u domenu obrazovanja, kako u Srbiji, tako i u regionu.   

Susretu je prisustvovao i pokrajnski zaštitinik građana – ombudsman, prof. dr Zoran Pavlović.

Đoković je istakao da je značaj Visoke škole bezbednosti i odbrane prepoznat kao najviša instanca za obrazovanje i formiranje kadrova koji bi, u strateškom smislu, trebalo da učestvuju u kreiranju, sprovođenju i održavanju betbednosnog aparata Srbije.

Potpredsednik Đoković je sa članovima delegacije razgovarao o geostrateškim, ekonomskim, demografskim, energetskim i bezbednosnim aspektima vezanim za teritoriju i nadležnosti AP Vojvodine, kao i o načinima sprovođenja i preduzimanja bezbednosnih mera i suočavanju sa bezbednosnim izazovima, pitanju regionalizacije, univerzitetskom potencijalu Univerziteta u Novom Sadu, razvijenom sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Vojvodini i instituciji pokrajinskog ombudsmana.

Visoke studije bezbednosti i odbrane predstavljaju organizacijsku celinu u okviru Škole nacionalne odbrane Vojne akademije u kojoj se jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika Ministarstva odbrane. Polaznici Visokih studijabezbednosti i odbrane, koje traju 21 nedelju, su visoki funkcioneri drugih ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije i drugih država iz regiona.

Sam koncept ove obrazovne ustanove zasnovan je na multidisciplinarnom analiziranju savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanju dugoročnih političko bezbednosnih trendova, razvoju elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnji sa drugim sistemima nacionalne bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou. Do sada je realizovano usavršavanje četiri klase polaznika.