Ivan Đoković otvorio umetničku izložbu na ,,Danima Vojvodine u Podgorici“: Održati indentitet i kreativnost pojedinca

Podgorica, 27. oktobar 2017.  – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, organizovao je samostalnu izložbu umetničkih slika akademskog slikara Radovana Jokića, u okviru izložbenog prostora Moderne galerije u Podgorici, u okviru manifestacije ,,Dani vojvodine u Podgorici“, što predstavlja značajan događaj od izuzetnog kulturno-umetničkog značaja. 

Potpredsenik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorio je večerašnju izložbu, obrativši se okupljenim poštovaocima umetnosti dajući lični osvrt na umetnost akademskog slikara radovana Jokića i njegov stvaralački opus.

,,Po savremenoj metodici, ključna reč je kamen, i upravo je stvaralačka esencija umetnika, jer iz tog kamena je proizašla želja za životom i želja za slobodarstvom. Taj kamen je u moru, u travi, taj kamen je u ljudima. Na slikama se vidi beton, čak je evidentna erotika, ali ipak suštinu čini upravo taj kamen i njegova metamorfoza. Spoj kamena i karaktera koji nosi umetnik u sebi, u susret plodnoj, kreativnoj celini u Vojvodini, čini svojevrsnu metamorfozu kamena koju su na sličan način izražavali i iskazivali umetnici u Crnoj Gori“, rekao je Đoković, dodavši da je i sam deo tog kamena, jer je potekao iz njega, te u sebi nosi njegov kod.

Manifestacija ,,Dani Vojvodine u Podgorici“ je po rečima potpredsednika Đokovića, upotpunjena ovom izložbom. ,,Plodna zemlja i plodna ravnica, sunce, nebo, žito i vino, uz kamen, dobiše i specifičnost koja se ogleda u vojvođanskoj kulturi, njenoj multietničnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti“, dodao je Đoković.

Autor izložbe, Radovan Jokić je istakao da je neophodno da čovek sačuva svoju individualnost, kreativnost i nezavisnost, te da od konzumerizma ponovo postane biće koje stvara, kako novu vrednost, tako i nove pravce. ,,Moramo čuvati kulturu i umetnost, jer jedino čovek može unositi u to ideje, jer su one te koje sprečavaju čoveka da samo kupuje, već ga teraju da proizvodi kako bi svet sagledao sve njegove talente i mogućnosti“, rekao je Jokić.

Održavanjem manifestacije ,,Dani Vojvodine u Podgorici“, prepoznaje se mogućnost za dalju privrednu ekspanziju, kako u AP Vojvodini, tako i u Crnoj Gori, za produbljivanje spoljno-trgovinske razmene ne samo u domenu proizvodnje i proivrede, već i u domenu turizma. ,,Prepoznajući kulturnu i istorijsku transferzalu Novi sad – Beograd – Crna Gora, lično sam iz sopstvenog životnog primera, želeo da, kao nadležni resorni sekretar, organizujem događaj koji će produbiti te veze, te osvetliti posebnost odnosa koje ima Vojvodina sa Crnom Gorom. Uspeh je evidentan. Ovo je samo prvi korak ka ostvarenju osnovnog cilja, a to je novi kulturni kvalitet dveju zemalja. Ljudi su ti koji bi trebalo da učvrste svoje veze i zaborave na različitosti u političkoj koncepciji i u ličnim razmišljanjima. Zajedništvo u ekonomiji i u turizmu i zajednički regionalni proizvodi, mogu dovesti do boljitka u Crnoj Gori i Srbiji“, rekao je Đoković. 

Aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam možete pratiti i putem društvenih mreža, putem sledećih linkova:

https://www.facebook.com/pspitur/ 

https://www.facebook.com/sonja.babic.319