Ivan Đoković na obeležavanju nove 2018. ,,godine psa“ po tradicionalnom kineskom kalendaru u Centru ,,Sava“


Beograd, 15. januar 2018. – U beogradskom Centru ,,Sava“ danas je upriličeno svečano obeležavanje Nove 2018. godine po kineskom, odnosno lunisolarnom, kalendaru, koji je u NR Kini i dalje u upotrebi za obeležavanje tradicionalnih kineskih praznika.

Svečani prijem u beogradskom Centru ,,Sava“ organizovale su asocijacije kineskih privrednika Srbije i Vojvodine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i grada Lišui, Savez za promociju mirnog ujedinjenja Kine, kao i Ujedinjenog udruženja kineske pokrajine Džeđang u Republici Srbiji.

Zahvalivši se Asocijalciji kineskih privrednika u Srbiji i Vojvodini na plodnoj i uspešnoj saradnji sa pokrajinskom administracijom, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da je saradnja Kine i Srbije u političkom, ekonomskom i infrastrukturnom smislu na visokom nivou, čiji su preduslov sličnosti u pogledu kulturnih i istorijskih vrednosti. ,,U red novocivilizacijskih principa koje je upravo proklamovao upravo predsednik NR Kine Ši Đinping na 19. Kongresu jesu principi utemeljeni u savremenoj srpskoj državi. Moralne i kulturološke vrednosti našeg naroda se u velikoj meri poklapaju sa tekovinama naroda koji se predstavlja na ovoj svečanosti“, rekao je Đoković.

On je dodao da je prilikom svoje prošlogodišnje posete pokrajini Džeđang, organizovanoj od strane Asocijacije kineskih privrednika u Vojvodini, dogovoreno da se ta pokrajina pobratimi sa AP Vojvodinom, te da se sa zvaničnom skupštinskom procedurom krenulo u decembru mesecu prošle godine. ,,Pored bratske pokrajine Guangdong sa kojom je već razvijena saradnja, dok su uspostavljene i jake veze sa takođe ekonomski jakom pokrajinom Đangsu. Kroz političku i poslovnu saradnju, postali smo i prijatelji. Siguran sam da i projekat ,,Jedan pojas, jedan put“ nije samo strateški i ekonomski, već i kulturološki, te da Srbija nije slučajno prepoznata kao  ključan strateški partner na Balkanu“.

Organizovanje obeležavanja Nove godine po kineskom kalendaru ima za cilj promociju prijateljstva između NR Kine i Republike Srbije, produbljivanje međusobnog razumevanja i saradnje i stvaranja povoljnije privredne klime i uslova za dalju saradnju.

 

Na ovaj način Asocijacija kineskih privrednika Vojvodine podstiče svoje članove da se unapređuju i učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama, a organizovali su i aktivnosti kako bi pomogla svojim članovima da se integrišu u sve sfere društva, te pomogla da i sama bude stabilna veza između pokrajine Džeđang i grada Lišui sa Republikom Srbijom i AP Vojvodinom. Na taj način, Asocijacija utiče na jačanje ekonomskih, kulturnih, privrednik i trgovinskih veza.