Ivan Đoković na Dunavskom biznis forumu: podstaći inovativno korišćenje Dunava i njegovih potencijala

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, učestvovao je na petom Dunavskom biznis forumu, a u okviru panela posvećenog biznisu u funkciji prosperiteta. Forum je posvećen prevashodno Dunavskoj strategiji koju je sačinila Evropska komisija, sa ciljem da se u širem regionu koji povezuje Dunav, povežu resursi, ideje, tržište, što će obezbediti privredni i sveobuhvatni društveni prosperitet.

,,U značaju Dunava leži ključ svega ka čemu treba da se usmerimo, svako u svom domenu rada, odnosno ka činjenici da je Dunav kolevka evropske civilizacije, gde su sve druptvene skupine izgradile svoje kulture i istoriju, svoje investicione i druge potencijale. Ono što je ključno jeste stvaranje svesti u okviru koje treba regulisati privredni i turistički sistem, jeste da je neophodno inovativno korišćenje Dunava, tačnije drugačija interpretacija i shvatanje ovog značajnog resursa. Naš Sekretarijat se otuda opredelio da u sledećoj budžetskoj godini, u domenu privrede i turizma, koncipira nove programe i podsticajne mere koje će usko biti vezane za Dunav i njegove potencijale”, rekao je Đoković.

On je ovom prilikom naveo da su predstojeće programske aktivnosti Sekretarijata izgradnja infrastrukture u domenu nautičkog turizma na Dunavu i Tisi, potom, iako skromnih sredstava, subvencionisanje izrade projektno-tehničke dokumentacije koja će omogućiti lokalnim samoupravama da paticipiraju za veća sredstva, što bi bio jedan od uslova i mera da se izgradi buduća nautička infrastruktura. Po njegovim rečima, na navedeno je potrebno sistemski nadovezati i ruralni turizam, kao i veliki turistički potencijal – međunarodne biciklističke staze, koje donose značajan prihod Vojvodini i Republici.

,,Pokušaćemo da izgradimo sistem projektovanja i stavljanja u funkciju metropoliten mreža, kako bi stvorili preduslove za stvaranje ,,pametnih” lokalnih samouprava”, dodao je Đoković.

Potpredsednik je naposletku istakao da je prepoznat i potencijal kreativnih industrija, te s tim u vezi Sekretarijat će u narednoj godini podržati i starap kompanije, ne samo u domenu informacionih tehnologija, već i u domenu stvaranja novih materijalnih vrednosti i proizvodnih delatnosti, kao i određene vrste spinof komapnija, koje se izdvajaju iz postojećih privrednih aktivnosti.

U okviru ove stručne sesije, učesnicima se obratio i predsednik Privredne komore Vojvodine, Ratko Filipović.

Potpredsednik Đoković je ovom prilikom prisustvovao na dodeli priznanja ,,Lider održivog razvoja“.