Ivan Đoković: Banja Junaković bi mogla da bude značajan konkurent banjama u okruženju

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju ,,Banja Junaković“ u Apatinu. Ova poseta jeste deo procedure Sekretarijata koji nastoji da preciznim analizama stanja na terenu proceni i sagleda turističke potencijale u AP Vojvodini u svrhu unapređenja svih oblasti turizma, sa posebnim akcentom na banjski.

Potpredsednik Ivan Đoković i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Serej Tamaš, sastali su se ovom prilikom sa direktorom Banje Rajkom Majstorovićem.  

Đoković je sa nadležnim osobljem obišao Specijalnu bolnicu i upoznao se sa infrastrukturnim projektima, sa postojećim zdravstvenim programom, kao i programom za rehabilitaciju. U toku su radovi i na realizaciji jednog od najambicioznijih projekata u oblasti banjskog turizma, tačnije radovi na izgradnji najvećeg spa i velnes centra u regionu, u sklopu banjskog kompleksa, koji bi mogao u mnogome da doprinese povećanju broja domaćih i stranih posetilaca i broja noćenja u ovom delu Vojvodine.

,,Banja Junaković bi po svojim potencijalima mogla da bude značajan konkurent banjama u okruženju i po kvalitetu vode, po njenom sastavu, peloidnom potencijalu, ali i po svojoj infrastrukturi. Ovakav potencijal ovako zamišljen, u Srbiji trenutno možda ne postoji. Naši turisti odlaze u Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, te zbog toga produbljujemo naš spoljno-trgovinski deficit. Ovaj nedovršen objekat govori da nemamo dovoljno kreativnih potencijala kod domaćih investitora, nosioca kapitala. Ukoliko se Banja na dobar način predstavi investicionom auditorijumu, mogli bi se naći adekvatni investitori za konačnu realizaciju projekta“, rekao je potpredsednik Đoković, uputivši poruku investitorima da uzmu u razmatranje ovaj objekat koji predstavlja utočište za srpski kapital, jer podiže kvalitet velnes i spa ponuda u AP Vojvodini i Srbiji.

U razgovoru sa čelnicima Banje Junaković ustanovljeno je da je ona specifična za sam region jer njene vode po svom kvalitetu spadaju u isti red sa izvorima u Karlovim Varima, Harkanju i Lipiku. Pored mnogobrojnih velnes, sportskih i rekreativnih sadržaja, posetiocima je dostupna ,,Staza zdravlja“, tačnije biciklističe staze koj povezuju Banju sa obližnjim Apatinom i Prigrevicom.

U pogledu medicinske terapije ovog lečilišta obuhvataju lečenje svih vrsta reumatizma, ortopedskih i neuroloških oboljenja, ginekoloških oboljenja steriliteta.