Иван Ђоковић на IV конференцији о очувању историјских градова: Чувати културни идентитет уз унапређење туристичке привреде у Сремским Карловцима

 

Нови Сад, 11. мај 2017. – Дводневна IV међународна конференција под називом ,,Очување и унапређење историјских градова” у Општини Сремски Карловци, одржава се и ове године у присуству бројних учесника међународне стручне јавности. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, и председник Општине Сремски Карловци, Ненад Миленковић, обратили су се присутнима у оквиру свечаног отварања конференције.

Овај својеврсни стручни скуп и ове године отвара прегршт тема, актуелних превасходно са аспекта очувања и унапређења градова од културно-историјског значаја у условима савременог живота. Поред уврежених тема конференције, попут архтитектуре и урбаног идентитета, концепта аутентичности, те колективне свести о значају ових градова, покренуте су и теме културолошког туризма у градовима са историјским контекстом и окружењем, као и улоге едукација у процесу креативног коришћења наслеђа, а у контексту културног туризма.

Потпредседник Иван Ђоковић је истакао да су својевремено Сремски Карловци неоправдано изостављени из туристичке, културне и друштвене мисли, али и да је Република још 1991. године, препознавши њихов значај, донела посебан Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, што представља јединствен случај на овом подручју.
,,Закон не може сам по себи да се примењује, већ су људи ти који га примењују и који из њега црпе нови квалитет. У ситуацији смо да се опет говори о употреби Закона у формалном животу, из чега произилази и формирање одбора за унапређење и заштиту Сремских Карловаца, а на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића и Општине Ненада Миленковића, што је и основна претпоставка одрживог развоја и обнове Сремских Карловаца на другачији начин.

,,Потребно је конзумирати културу и у туристичком и привредном смислу, стога ће одбор, кроз план развоја Сремских Карловаца, у наредном периоду настојати да конципира план употребе простора у туристичке сврхе, што би требало да изнедри нови квалитет овог војвођанског бисера. Карловци чувају и кодификују специфичну културу и центар су окупљања различитих културних образаца“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је императив сваког народа да заштити његово културно-историјско наслеђе, те да Завод за заштиту споменика културе на одговарајућ начин и са дозом креативности приступа свим захтевима и задацима.

Речима ,,где престаје лепота старог, а где почиње лепота новог“, председник Општине, Ненад Миленковић, је започео своје обраћање истакавши да је данашња конференција окупила учеснике из преко десет земаља, што шаље поруку о суштинском значају Сремских Карловаца. Миленковић је додао да ће Општина у наредном периоду наставити са напорима да активира наставак спровођења поменутог Закона, али и да поврати статус града Сремским Карловцима.

Ова манифестација је постала редовно место окупљања стручњака заинтересованих и ангажованих на научним, планерским, конзерваторским и пројектантским активностима у вези са централном темом – историјским градом, као једном врстом градитељског наслеђа.

Жеља организатора је била да се успостави дијалог између стручних и друштвених места одлучивања, како би се разматрали бројни проблеми са којима се суочавју историјски градови у окружењу савременог поимања и начина живљења.