Промоција новооснованог кластера у оквиру Interreg IPA пројекта прекограничне сарадње са Републиком Хрватском

Нови Сад, 31. август 2020. – Протеклог викенда заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, посетио је Град Сомбор и том приликом учествовао у промоцији новооснованог кластера у оквиру програма ,,Interreg IPA CBC Хрватска – Србија 2014 – 2020. године“. Укупна вредност пројекта је 1.102.472,76 милион евра, а град Сомбор, са учешћем од 311.058,44 евра, је пример добре праксе како се квалитетним пројектима успешно привлаче инострани извори финансирања у АП Војводину.

Циљ програма је унапређење друштвеног, економског и територијалног развоја прекограничног подручја и то кроз реализацију заједничких пројеката и активности. Поред територије АП Војводине, пројекат обухвата и две жупаније у Републици Хрватској, уз предвиђену кластеризацију у две гране, пољопривреду и папирну и машинску индустрију. Активности Сомбора у оквиру пројекта су оснивање поменутог кластера, као и адаптација и опремање објекта у сомборској Благојевићевој улици који је уједно и седиште кластера.

Организатор промоције Пројекта је предузетничка радња Пут једног пројекта Нови Сад.

„Покрајинска влада, као и ресорни секретаријат за привреду и туризам, ће и у будуће настојати да пружају подршку реализацији прекограничних пројеката који имају за циљ унапређење конкурентности привреде, пољопривреде, јачање малих и средњих предузећа  и отварање нових радних места“, истакао је заменик Почуч на промоцији овог значајног прекограничног пројекта и новооснованог кластера.

Он је додао да Сомбор са партнерима из Републике Хрватске, успешно реализује пројекат посвећен успостављању одрживих кластера у области привреде и предузетништва, истичући притом и важну чињеницу да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам у претходне четири године издвојио 59 милиона динара за подршку 21 кластеру у АП Војводини и то за набавку опреме и неопходних средстава за рад.