Одржана осма по реду конференција ,,Food Talk 2020 – оно си шта једеш“ на Zoom платформи

Нови Сад, 26. новембaр 2020. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић отворио је осму по реду конференцију посвећену гастрономији под називом ,,Food Talk 2020 – оно си шта једеш“. Услед новонастале ситуације и актуелних мера превенције заразних болести, овогодишња конференција је одржана путем на Zoom платформе и потврђено је највећа  гастро конференција у региону.

Посвећену превасходно гастрономији, вину и пиву, уз присуство бројних учесника, предавача и излагача, конференцију организује тим кулинарских издања ,,Color Press Grupe“ заједно са агенцијом за организовање догађаја ,,Color Media Communications“. Конференција је посвећена и светским гастрономским особеностима, трендовима, традицији и култури, те њиховом утицају на брендирање микро дестинација и локалних производа.

Конференција ,,Food Talk 2020“ је и ове године окупила највећа имена из света гастрономије и винарства у региону, представнике дипломатско-конзуларних представништава, привредних комора, туристичких организација, хотела, ресторана, газдинстава и компанија који кроз своје представљање настоје да диктирају трендове у производњи хране и пића, као и у погледу њиховог пласирања на тржиште.

Отварајући конференцију покрајински секретар Иванишевић је подсетио да је Војводина својом разноликошћу и диверзитетом производ за себе, обликована кроз своју културу, традицију и менталитет, чиме је сопственим квалитетом надмашила оригиналне верзије изворних земаља одакле они потичу, а што је додатно обојено индивидуалним ,,печатом“ и интерпретацијом више од 21 националне заједнице које живе на њеној територији.

,,Изузетно је важно одржавати контакт и континуитет како би могли чути ко се са каквим проблемима сусреће у овом изазовном времену. Познато је да су погођени управо туризам и угоститељство, што свакако ствара један нови изазов сваком ко ради у овим областима. Секретаријат на чијем сам челу отворена је кућа за све који желе да разговарају, како би заједно сагледали шта се ради и у другим земљама, поред наше, да заједно креирамо мере како да најбоље помогнемо свима у овој делатности. Сетимо се претходних година, када је управо ова област доживела изузетну експанзију и раст, када смо виђали много страних туриста на улицама свих градова, малих места и руралних подручја, који су долазили у великом броју уживајући у ономе што Војводина нуди. Стога морамо наставити са креирањем мера на начин да сваком коме је потребна пружимо помоћ на адекватан начин“, истакао је секретар Иванишевић.

Он је додао да овакви сусрети помажу да се размене искуства и мишљења како бисмо допринели обликовању привреде, а посебно туризма Војводине као једног јединственог бренда који може постати конкурентан у наредним годинама, а посебно након ублажавања мера које су тренутно на снази.

Конференција је почела панелом Случај ,,Ајвар” – Оно што нам вирус не може одузети, а учесници су се фокусирали на заштиту географског порекла и брендирање регија и земаља уз помоћ хране и пића.

Други панел под називом ,,Оно си што једеш, једеш оно шта бираш – На који начин храна утиче на наш имуни систем” окупио је лекаре, нутриционисте, психологе и спортисте, који су образлагању ове теме дали највећи допринос.

Одржана је и презентација студије случаја која је била посвећена бенефитима функционалне хране, а потом је уследила расправа на тему 165 година од првог српског кувара.

Партнери овогодишње конференције су компанија ,,Имлек“ и ,,АМС Осигурање“.