,,Dani Vojvodine” u Temišvaru pokazatelj uspešno uspostavljene poslovne saradnje AP Vojvodine i Županije Timiš

Novi Sad, 18. maj 2017. – Dvodnevna manifestacija „Dani Vojvodine“ u Temišvaru, otvorena juče u prostorijama Privredne komore Županije Timiš, i ove godine predstavlja mesto susreta turističkih privrednika iz AP Vojvodine i Županije Timiš. Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sa ciljem što efikasnijeg umrežavanja turističkih poslenika dveju zemalja i promocije privrednih i turističkih potencijala AP Vojvodine javnosti i medijima, čiji je evidentan pozitivan ishod povećanje broja rumunskih turista u Vojvodini.

Učesnici manifestacije su turističke organizacije lokalnih samouprava iz AP Vojvodine, kao i predstavnici Privredne komore Vojvodine, vinari i pružaoci usluga iz oblasti turizma. Prisustvo rumunskih turističkih agencija je poslovnom forumu, koji je usledio nakon konferencije za medije u prostorijama Privredne komore Županije Timiš, dao na značaju i omogućio vojvođanskim učesnicima da se povežu sa turističkom privredom, kako Županije Timiš, tako i čitave Rumunije.

Učesnici konferencije za medije su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, direktorica Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, predsednica Privredne komore Županije Timiš Florika Čirita, konzul Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojčić i Dragica Samardžić iz Privredne komore Vojvodine.

Potpredsednik Đoković je otvorio i poslovni forum, održan pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru i Privredne komore Županije Timiš, čiji je cilj uspostavljanje poslovne saradnje među učesnicima i pronalaženje novih tržišta za njihove turističke proizvode, kao i stvaranje pretpostavki za kreiranje zajedničkog regionalnog proizvoda za veća udaljena tržišta.

,,Na ovogodišnjoj manifestaciji u Temišvaru, organizovan je i poslovni forum sa ciljem uspostavljanja saradnje turističkih privreda, zahvaljujući sporazumu o saradnji između privrednih komora Vojvodine i Timiša. Na ovaj način smo podržani u nameri da i dalje predstavljamo turističke potencijale Vojvodine i uspostavljamo saradnju turističke privrede. Pored činjenice da postoji suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Rumunijom, postoji još mnogo prostora za saradnju, ne samo u pogledu investicija, već i u protoku roba i ljudi. Turistički proizvodi Vojvodine nisu bili dovoljno promovisani, međutim, od kada je započeta realizacija koncepta ,,dani Vojvodine“ uz podršku Sekretarijata, pomaci su osetni, zahvaljujući novoj poslovnoj politici i sinergiji TOV-a i Sekretarijata“, rekao je Đoković.

Po njegovim rečima, posmatrajući strateško pozicioniranje u oblasti turizma u regionu, prvo ciljno tržište Vojvodine jeste Grad Beograd sa preko dva miliona potencijalnih potrošača, potom ostatak Srbije, te Mađarska, Rumunija, bivše države SFRJ i pojedina tržišta Evropske unije. U pogledu približavanja turističkom tržištu NR Kine i njenim specifičnim turistima, kako po potrošnji, konzumiranju određenih turističkih proizvoda, tako i po pristupanju turističkim destinacijama i kulturnim sadržajima, potrebno je edukovati turističke agencije i prilagoditi ugostiteljske sadržaje.

Istakavši pojedinosti najznačajnijih turističkih ponuda AP Vojvodine – multietničke, multikonfesionalne, kulturološke, istorijske, gastronomske i vinske ponude – dr Nataša Pavlović je navela i turistički značaj Grada Novog Sada, posebno sa aspekta titula Evropske prestonice kulture u 2021. i Omladinske prestonice kulture u 2019. godini.

Tržište Rumunije je veoma značajno za konceptualizaciju turističke ponude AP Vojvodine, kako zbog činjenice da je Rumunija značajan spoljno trgovinski partner Republike Srbije, tako i zbog podatka da je broj dolazaka turista iz Rumunije u porastu, prevashodno po broju ostvarenih noćenja. Prema podacima kojima raspolaže Privredna komora Vojvodine, za prva tri meseca 2017. godine, Vojvodinu je posetilo oko 15 odsto više turista iz Rumunije, a ostvareno je oko pet odsto više noćenja, u odnosu na isti period prošle godine. PKV je u aprilu tekuće godine godine potpisala Protokol o poslovnoj saradnji sa Privrednom komorom Timiš, a najbolji pokazatelj uspešno uspostavljene saradnje je upravo jučerašnji poslovni forum.