Dan ženskog preduzetništva u organizaciji Pokrajinske vlade i Unije poslodavaca Vojvodine


U holu Pokrajinske vlade danas je dostojno obeležen Dan ženskog preduzetništva – WED, na kom su se prisutnima obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Unije poslodavaca Stanko Krstin i ambasadorka za Srbiju Dana ženskog preduzetništva Ksenija Vlaović. Tekstovi, aforizmi i mudrosti Savete Subotić, borca za nacionalni i kulturni preporod žena, za emancipaciju, vaspitanje i obrazovanje dece, ali i prve predsednica Kola srpskih sestara, obogatili su otvaranje današnje svečanosti koja veliča ulogu žene u društvu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade se ovom priliko osvrnuo na situaciju u društvu i privredi, te mesto i ulogu žene u preduzetništvu, kao i na činjenicu da je u Srbiji oko 60 odsto radno sposobnih žena nezaposleno ili rade na manje plaćenim poslovima od muškaraca, i istakao da je obeležavanje ovako značajnog datuma od velike važnosti za sve aktere i donosioce odluka u jednom društvu. ,,U Vojvodini se već godinama podstiče žensko preduzetništvo i postignuti su značajni rezultati, koji bi trebalo da predstavljaju inspiraciju i na nivou Republike, kako bi se mere koje se sprovode u Vojvodini sprovodile u čitavoj zemlji. Još 2006. godine smo dobitnici značajne nagrade Saveta Evrope u oblasti ženskog preduzetništva, a preko Garancijskog fonda AP Vojvodine, podstakli smo velik broj žena da krenu ovim putem. Pokrajinska vlada je prva vlada u Evropi koja je pretprošle godine uvela meru podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja da se zaposle, finansiranjem jednogodišnje zarade kod preduzetnika. Značajna je činjenica da je od 16 preduzetnika koji su uzeli učešće u ovom pozivu, čak njih 13 zapravo preduzetnice“, rekao je Vasin.

Miroslav Vasin je takođe istakao da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u ovoj godini usmerio oko 11 miliona dinara nevladinom sektoru za organizovanje i sprovođenje obuka za preduzetnice u gradu i u ruralnim područjima: ,,Kroz ove obuke, veliki broj žena je osposobljen da krene putem preduzetništva. Pored toga, poslednjih godina pokušavamo da putem edukacija i obuka u Edukativnom centru u Novom Sadu, usmerimo što veći broj žena ka uspešnom preduzetništvu, tako što će sticati adekvatna znanja i veštine poslovanja. Sve navedene mere funkcionišu u Pokrajini. Republičke institucije će imati punu podršku Pokrajinske vlade, kao i iskustva iz Vojvodine u realizaciji svojih mera“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade rekavši da današnji dan ujedno i opominje, ali i širi optimizam u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama i aktivne i sverastuće uloge žena u privredi.

U ime organizatora Unije poslodavaca Vojvodine govorio je njen predsednik Stanko Krstin je istakao da je emancipovana žena, ekonomski nezavisna dovoljno jaka da se odupre svim nedaćama, izazovima i nepravdama, a posebno nasilju u porodici. ,,Unija poslodavaca Vojvodine deluje na teritoriji pokrajine, u želji da pomogne ženama da osneža svoje preduzetništvo. Uopšteno gledajući, i muškarci i žene su ravnopravni, ali praksa pokazuje da je stvarni položaj žena u našem društvu evidentno je da je potrebno još mnogo toga uraditi na tom polju. Svega 25 odsto žena su preduzetnici, a svega 17 odsto žena su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, a samo 5 odsto su predsednice opština, što znači da su uvek u manjem broju zastupljene. To je stvarnost i ono od čega se polazi“, rekao je Krstin.

Ambasadorka za Srbiju Dana ženskog preduzetništva Ksenija Vlaović je istakla da je ovaj dan globalni pokret koji promoviše žensko preduzetništvo, a prvi put je obeležen 14. novembra 2014. godine uz podršku Ujedinjenih nacija i Stejt dipartmenta Sjedninjenih država, a proslavljen je u 144 zemlje širom sveta. Ambasadorka se zahvalila svim ženama koje su se u poslednjih deset godina zalagale za širenje ideje o ženskom preduzetništvu, koje su nastojale da objasne šta to podrazumeva, kako bi se kod žena stvori svest o potrebi edukacija, o mogućnostima da ostvare svoje pune potencijale započinjanjem sopstvenog biznisa, kao i da stvore podsticajno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva.

Današnju svečanost upotpunili su i radni paneli u Skupštine AP Vojvodine, na kojima su učestvovali brojne istaknute ličnosti iz oblasti ravnopravnosti polova, iz sveta nauke i privrede, poput Fuade Stanković sa UNESCO katedre za preduzetništvo UNS, direktorke Akademije ženskog preduzetništva Jane Zabunov i mnogih drugih.