Иван Ђоковић на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату: 9. мај подсећа, упозорава и опомиње

Нови Сад , 09. мај 2018. – Свечана академија поводом обележавања 73. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, у организовацији Савеза удружења бораца народноослободилачке борбе АП Војводине, одржана је данас у Дому  Војске Србије, у присуству представника Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине, Војске Србије, Града Новог Сада, Удружења резервних војних старешина, Удружења пензионера Новог Сада, Удружења војних пензионера, Удружења пилота и падобранаца Војводине, Удружења потрошача Војводине и многих других. На свечаној академији обележено је и 70 година од формирања СУБНОР АП Војводине.

Свечаном салом Клуба војске Србије у Новом Саду прожимали су се тактови националне химне ,,Боже правде“ и свечане песме СУБНОР-а ,,Партизан сам, тим се дичим“, које су уједно и отвориле академију. 

Обраћајући се присутнима, честитајући ,,овај велики празник за људску цивилизацију“, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је значај обележавања Дана победе који подсећа, упозорава и опомиње на ратне године, милионе жртава и на формалну капитулацију фашизма.

,,Чак и они који не препознају овај празник у свом идеолошком формату, не могу да негирају да су на бази народноослободилачке борбе и онога што данас слави републички и покрајински СУБНОР настали постулати очувања и изградње савременог света који ми данас баштинимо. Антифашизам је никад актуелнији, који је у данашње време софистициран, подмукао, који се из ратног формата подвио у капитализам, у неоколонизацију“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је додао да је са територије АП Војводине управо и кренуо антифашистички замајац, где се на обронцима Фрушке горе формирао први антифашистички покрет.

,,Војводина као антифашистичко подручје, не само својим аутономним статусом који произилази из мултиетничности и мултикултуралности, која је учествовала у антифашистичкој борби, већ и свим што она данас представља, поручује да се не сме прекрајати и фалсификовати историја, нити вршити њена ревизија, на штету антифашистичког покрета“, додао је потпредседник Ђоковић, завршивши своју беседу речима ,,Живела слобода“.

Председник СУБНОР АП Војводине и потпредседник савеза бораца Србије, Светомир Атанацковић, још једном је истакао значај обележавања 9. маја, победе над наци-фашизмом, додавши да иако побеђен, фашизам није мртав. Он је рекао да се у условима већих друштвено-политичких и економских поремећаја, фашизам појављује у виду злочина према човеку и човечности, разарањем свега што је дугогодишњим радом стварало више генерација. Он се јавља и експонира на више начина, превасходно у виду глобализма, силе и моћи, националне нетрпељивости, и слично, те да је Дан победе над фашизмом и најзначајнији заједнички празник човечанства.

Свечану академију поводом Дана победе над фашизмом организовао је Савез удружења бораца народноослободилачког рата Војводине, под покровитељством Покрајинске владе, тачније Покрајинског секретаријата за за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ и ОШ ,,Јожеф Атила“ из Новог Сада, својим хорским изведбама и рециталима, обогатили су културно-уметнички програм данашње свечане академије.

Дана 9. маја 1945. године Немачка је потписала безусловну капитулацију у Другом светском рату, који је узео свој данак у виду десетина милиона жртава. Иако је рат званично окончан неколико месеци касније, када је капитулирао и Јапан, у Европи се 9. мај обележава као Дан победе над фашизмом. Поред СССР-а и Велике Британије, народноослободилачка војска на територији Југославије је држала део заједничког фронта, од Дунава до Јадранског мора, повезујући совјетске снаге у Мађарској са англо-америчким у Италији.