Češki privrednici u poseti AP Vojvodini – mogućnost privrednog povezivanja sa Moravsko-šleskim krajem

Novi Sad, 9. februar 2018. – Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sastala se sa predstavnicima kompanija iz Češke Republike, koji su u poseti AP Vojvodini, sa ciljem iznalaženja modela i novih mogućnosti privrednog povezivanja AP Vojvodine i Moravsko-šleske regije, a sa posebnim fokusom na metalski sektor.

Goste su primili zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, i pomoćnici sekretara za oblast privrede i turizma, Branislav Bandić i mr Sergej Tamaš.

Na čelu češke delegacije je bila direktorka Regionalne privredne komore Moravsko-šleske regije, Natali Šitavancova (Natálie Šitavancová). Pored navedenih učesnika, susretu su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Vojvodine, Vojvodina metal klastera (VMC) i Evropske mreže preduzetništva.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam kroz svoje podsticajne programe i mere nastoji da značajnije podrži male i srednje kompanije metalskog sektora, jer se očekuju novi pozitivni rezultati od kompanija koje su okupljene pod okriljem metal klastera, jer se na taj način podržava razvoj metalske industrije u Vojvodini.
,,Ovaj susret je prilika da se AP Vojvodina poveže sa Češkom Republikom i Moravsko-šleskim krajem, kao i da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam uspostavi sa privredom ovog kraja uspešne odnose i ostvari saradnju na mnogim poljima, a posebno u metalskom sektoru. Ovo je i prilika da gostima predstavimo sve privredne i turističke potencijale Vojvodine, a istovremeno dobijemo i povratne informacije od njihove delegacije, koju sačinjavaju privrednici, o tome šta je u perspektivi moguće ostvariti na polju saradnje“, istakao je zamenik Počuč.

Rezultati koje ostvaruju kompanije u metalskom sektoru, jasni su, vidljivi i ekonomski merljivi i iziskuju značajniju podršku. Svojim inovativnim pristupom,  Vojvodina metal klaster je za primer i drugima, prevashodno načinom na koji se povezuje sa partnerima na domaćem i stranom tržištu, kako razmenjuje informacije i primenjuje nova tehnološka rešenja, obrazujući celine u okviru razvoja, konstantno unapređujući svoj rad. Povezivanje sa partnerima iz Moravsko-Šleske regije, metalskom sektoru u AP Vojvodini bi otvorilo nove mogućnosti i koncepte saradnje u narednom periodu, a kroz razmenu iskustava i radne snage, unapređenje trgovine i poslovnih procesa i poslovanja uopšte.

Predstavnici kompanija iz Češke se danas sastaju sa predstavnicima 23 kompanije iz AP Vojvodine, od kojih su njih 20 članice Vojvodina metal klastera. Susret je predviđen u Privrednoj komori Vojvodine, a u okviru B2B sastanaka. Očekuje se plodonosno umrežavanje privrednika i uspešna saradnja u narednom periodu.