Додела признања и плакета ,,Капија успеха” за 2020. годину у знаку туристичког патриотизма

Нови Сад, 10. јун 2021. – У дворишту Архива Војводине, данас је одржана традиционална годишња додела признања Привредне коморе Војводине, под називом ,,Капија успеха”, најбољима у туризму и  угоститељству. Ово престижно признање Привредне коморе Војводине додељује се по 29. пут за достигнути ниво квалитета у пружању угоститељских и туристичких услуга у АП Војводини за 2020. годину.

,,Капија успеха“ свакако представља и инспирацију привредницима да се упусте у нове подухвате, али иизазов свима из туристичког сектора у Војводини да постану будући лауреати.

Лауреатима признања су уручили покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, као и председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић, и директор Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић.

,,Када говоримо о томе каква су времена, никада нису била лака. Оно што увек побеђује то тешко време јесу људи. Карактеристика ових простора, који јесу мали у светским размерама, јесу људи са којима се поносимо, који живе и раде овде. Поносан сам на све добитнике ове награде. Хајде да променимо курс и говоримо о онима који су најбољи, јер имамо чиме да се дичимо“, рекао је др Иванишевић, додавши да Секретаријату предстоји креирање нове стратегије развоја туризма Војводине за наредни петогодишњи период, где ће јасно бити истакнуто како би требало позиционирати туризам на територији Војводине.

Покрајински секретар Иванишевић је уручио и награду „Златно перо привреде“ које Привредна комора Војводине додељује представницима медија који су својим непосредним ангажовањем допринели афирмацији привреде АП Војводине. Овогодишње признање додељено је  фотографу Мартину Цандиру за допринос и промоцији културно-историјског наслеђа и природних потенцијала покрајине.

Осврнувши се на протеклу изазовну годину, председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић се надовезао речима да је пандемија умногоме променила навике путника и туриста,  те утицала на повећану оријентацију ка домаћем туризму, што је омогућило многим руралним дестинацијама да се развију.

,,Домаћи туризам је показао тенденцију интензивног опоравка у односу на међународна путовања, што представља шансу да се региони  као што је Војводина брже опораве од социјалних и економских последица пандемије. Tуристички патриотизам задатак је свих нас, како би заједничким снагама подржали процват малих бизниса и заједница на локалу, уз интензивну промоцију и позиционирање Војводине на мапи атрактивних туристичких дестинација“, рекао је Вучуревић.

Директор Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић, говорила је о систему оцењивања, као и о добитницима признања, а у својству председника стручне комисије. Она је овом приликом истакла да је Војводина јединствена дестинација, са променадом архитектонских целина, природне баштине, изванредних вина, аутентичне гастрономије.

,,Традиција, обичаји и срдачност војвођанских домаћина дају печат туристичкој понуди ових простора. Када је реч о квалитету туристичких услуга и производа, Војводина постепено иде у корак са високим стандардима које диктирају савремени туристички токови. Управо из тог разлога и ова престижна награда јесте корак ка усклађивању туристичких субјеката са захтевима савременог туристичког тржишта и прилика да се истакне јединственост и аутентичност појединачних туристичких ентитета“, рекла је др Павловић.

Добитници „Капије успеха“, као највишег признања за квалитет услуга у протеклој години, су Специјална болница за рехабилитацију „Бања Кањижа- Aquamarin“ за допринос развоју бањског и здравственог туризма, Ловачка кућа „4 Јелена” у категорији ловачких кућа и Ресторан „Пикник“ Нови Сад у категорији ресторана са традиционалном кухињом. У категорији винарија, добитник признања је Винарија „Маурер“ из Суботичке пешчаре.

Напослетку, Музеј војвођанских Словака „Комплекс традиционалне архитектуре“ из Бачког Петровца, добитник је највишег признања за квалитет услуга Привредне коморе Војводине за допринос очувању културно-историјске баштине Војводине.

Додељене су и плакете за квалитет услуга, аутентичну туристичку понуду и допринос развоју туристичке дестинације, као и за допринос очувању културно-историјске баштине Војводине, а добитници су Завичајна кућа „Тајхаз“ из Темерина, Етно парк „Мајкин салаш“ Палић, Салаш „Стојшић“ из Крчедина, Ресторан „Велики“ Нови Сад, Винарија „Веритас“  Сремски Карловци, Кућа Чупић „Змај од Ноћаја 1804“  из Мачванске Митровице, Ловачки дворац „Каштел Ечка“ из Ечке и „Дедин салаш“  са Ченеја.