Покрајински секретар Ненад Иванишевић у посети Богословији: 4милиона динара Богословији за представљање туристичких потенцијала и очување културно-историјског наслеђа

Сремски Карловци, 20. мај 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, боравио је данас у посети Богословији ,,Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима и том приликом разговарао са ректором Богословије протојерејем мр Јованом Милановићем.

У Богословији је данас уприличено свечано потписивање Уговора о коришћењу бесповратних средстава између Секретаријата за привреду и Богословије, у вредности од укупно четири милиона динара.

Потписници уговора су секретар Иванишевић и протојереј Милановић.

Овим уговором се додељује субвенција по јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду намењеног верском туризму и то овој образовној установи као непрофитној, а за промотивне активности усмерене ка квалитативној промоцији и представљању туристичких потенцијала и капацитета ове установе, као и промоцији и очувању културно-историјског наслеђа и садржаја од вредности за будућа поколења.

,,Данас потписујемо уговор који би требало да обогати понуду самих Сремских Карловаца, места посебног историјског значаја. Изузетна је част бити у могућности да сарађујете са Карловачком Богословијом и новац који ћемо уложити ће сачувати културно и материјално благо које јесте традиција нашег народа. Потписивањем овог уговора започињу активности на развоју верског туризма на територији АП Војводине”, рекао је Иванишевић.

Он је такође истакао да је сам циљ овог и сличних улагања у Сремске Карловце пут овог места ка добијању титуле ,,центра верског туризма”, одакле ће кретати све друге туре, попут обиласка фрушкогорских манастира и других верских објеката у Војводини.

Ректор Богословије, протојереј мр Јован Милановић је истакао да је овим уговором обухваћено представљање културног и духовног наслеђа, те да ће књиге и остала добра од значаја наћи свој пут од полица до корисника, у новом рестаурираном и обновљеном руху.

,,То је битно како за потребе људи који долазе са стране, који ће имати прилику да се упознају каква је и колика историја и традиција нашег народа, као и ове просветне институције као најстарије у нашем народу, тако ће бити битно и за све оне којиниз својих верских побуда воле да дођу у Сремске Карловце”, рекао је ректор Милановић.

Свечаном потписивању је присуствовао и в.д. помоћника покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић.

Након чина потписивања, секретар Иванишевић је уписао и своје запажање и импресије у Књигу утисака Богословије.