Потпредседник Иван Ђоковић на обележавању Дана ,,Бање Кањижа“: 104 године успешног рада лечилишта

 

Кањижа, 24. новембар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се данас на свечаности поводом обележавања Дана ,,Бање Кањижа“ и 104 године рада ове специјалне болнице за рехабилитацију.

Честитајући руководству ,,Бање Кањижа“ значајан јубилеј, потпредседник Ђоковић је истакао да је задовољство пратити рад Бање, што је највидљивије у начину пружања услуга пацијентима.

 ,,Од свог оснивања 1913. године, до данашњег дана, иако са оскудном инфраструктуром, успела је да оствари раст од око 250 одсто у погледу посета и боравишта, како у ванпансионском, тако и у пансионском делу, што је чини светлим примером међу нашим бањама. Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за привреду и туризам су опредељени да помогну Бањи, како у довршетку хидроблока, тако и у даљој адаптацији и реконструкцији блатног блока који је већ унапређен и уређен, заједно са ресорним Министарством трговине, туризма и телекомуникација“, истака је Ђоковић.

Он је изнео и уверење да ће уз балнеолошки ресурс, Бања успети да се одржи и у великој трци са околним државама које су конкурентније обликовале тај ресурс, а на начин који се може окарактерисати као продуктиван. Ђоковић је додао да је Секретаријат за привреду и туризам израдио кључни документ ове године, а то је израда студије о балнеолошким потенцијалима Војводине, а у сарадњи са Рударско-геолошким институтом у Београду, при чему су у овом документу садржани систематизовани сви геотермални извори, блата, ваздушни ресурс и све оно што је било доступно за испитивање и даљу анализу.

Потпредседник Ђоковић је истакао да приоритет мора бити реконструкција и адаптација оваквих објеката, као и јачање кадровског капацитета задржавање и даље оспособљавање стручњака који у области здравства.

Присустнима су се овом приликом обратити и директорица Бање, др мед. Слободанка Дрндарски, и председник Скупштине општине Кањижа, Милош Кравић, и помоћница покрајинског секретара за здравство, др Снежана Бојанић.

Саграђена 1913. године, Бања се налази у близини реке Тисе, са познатим теренима за лов и занимљивим културним и спортским догађајима. Прикладна је за рехабилитацију и одмор, а налази се на 15 км удаљености од границе са Мађарском, 40 км од Суботице и 120 км од Новог Сада. ,,Бања Кањижа“ је опремљена за физикалну медицину и рехабилитацију, а извор геотермалне воде и лековито блато користе се за лечење реуматских обољења, односно стања након повреда костију и зглобова, као и за рекреативне сврхе. Рехабилитација и лечење се врши под надзором тима лекара специјалиста по принципима савремене медицинске доктрине уз примену природног лековитог фактора – термоминералне воде и пелоида.

Бања нуди хотелски смештај за 700 посетиоца Специјалне болнице за рехабилитацију али има у понуди и приватан смештај за 200 посетиоца. Највећи број долазака остварили су самофинансирајући гости, потом пацијенти упућени преко републичког фонда за здравствено осигурање, што у првих десет месеци 2017. године износи укупно 54.820 ноћења. У погледу коришћења ваучера у текућој години, отварен је значајан пораст у односу на претходну годину, при чему је искоришћено 565 ваучера, а самим тим и повећање од преко 200 одсто. Средства у текућој години су инвестирана превасходно у медицинску опрему, у вредности од 1,5 милиона динара, од чега је 854.000 динара опредељено конкурсом покрајинског секретаријата за здравство. Почетком године, започети су и значајни инвестициони пројекти на адаптацији и обнови посебних бањских сектора и блокова, попут хидроблока и блатног блока.

Свечаности у Бањи Кањижа, присуствовали су представници републичке, покрајинске и локалних администрација, стручњаци у области рехабилитације, лекари и професори.

Након обиласка СБР ,,Бања Кањижа“, гости су могли да погледају и адаптирани базенски простор у оквиру лечилишта.