Јачање сарадње АП Војводине и немачке покрајине Баден-Виртемберг

Нови Сад, 15. мај 2017. – Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић примили су данас делегацију Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента немачке Савезне покрајине Баден-Виртемберга, која борави у вишедневној посети АП Војводини.

Секретар Радојевић је у разговору истакао да је Немачка битан економски партнер Србији, те да постоји простор за јачање и развој сарадње на свим нивоима.

Он је додао да је у протеклих десет месеци интензивирана сарадња између АП Војводине и немачке покрајине Баден-Виртемберг, која веома добро повезује сектор привреде и пољопривреде, што је добар основ за даљу сарадњу.

Поред сарадње и размене искустава у сегменту примарне пољопривредне производње, али и прехрамбене индустрије, ресорни секретар Радојевић, нагласио је да су добродошла искуства Баден-Виртемберга у даљем промовисању удруживања пољопривредника, пре свега у земљорадничке задруге, према могућностима које даје наш нови Закон о задругама.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да су немачке инвестиције у самом врху у Војводини, те да је улагање од 1,2 милијарде евра омогућило 12 хиљада радних места у немачким компанијама. Додао је да је у спољно-трговинској размени остварен суфицит између Немачке и АП Војводине, те да је на републичком нивоу Немачка наш други спољно-трговински партнер.

Парламентарна делегација из Баден-Виртемберга, коју предводе Фридлинде Гур-Хирш, државни секретар у Министарству пољопривреде и Мартин Хан, председник Одбора за рурални развој и заштиту потрошача, посетиће данас и 84. Међународни пољопривредни сајам. Током боравка у АП Војводини обићи ће и неколико пољопривредних газдинстава и пољопривредних предузећа, како би се упознали са потенцијалима и производним ресурсима и сагледали могућности успостављања сарадње у том сектору.