Чешки привредници у посети АП Војводини – могућност привредног повезивања са Моравско-шлеским крајем

Нови Сад, 9. фебруар 2018. – Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, састала се са представницима компанија из Чешке Републике, који су у посети АП Војводини, са циљем изналажења модела и нових могућности привредног повезивања АП Војводине и Моравско-шлеске регије, а са посебним фокусом на металски сектор.

Госте су примили заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, и помоћници секретара за област привреде и туризма, Бранислав Бандић и мр Сергеј Тамаш.

На челу чешке делегације је била директорка Регионалне привредне коморе Моравско-шлеске регије, Натали Шитаванцова (Natálie Šitavancová). Поред наведених учесника, сусрету су присуствовали и представници Привредне коморе Војводине, Војводина метал кластера (ВМЦ) и Европске мреже предузетништва.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам кроз своје подстицајне програме и мере настоји да значајније подржи мале и средње компаније металског сектора, јер се очекују нови позитивни резултати од компанија које су окупљене под окриљем метал кластера, јер се на тај начин подржава развој металске индустрије у Војводини.
,,Овај сусрет је прилика да се АП Војводина повеже са Чешком Републиком и Моравско-шлеским крајем, као и да Покрајински секретаријат за привреду и туризам успостави са привредом овог краја успешне односе и оствари сарадњу на многим пољима, а посебно у металском сектору. Ово је и прилика да гостима представимо све привредне и туристичке потенцијале Војводине, а истовремено добијемо и повратне информације од њихове делегације, коју сачињавају привредници, о томе шта је у перспективи могуће остварити на пољу сарадње“, истакао је заменик Почуч.

Резултати које остварују компаније у металском сектору, јасни су, видљиви и економски мерљиви и изискују значајнију подршку. Својим иновативним приступом,  Војводина метал кластер је за пример и другима, превасходно начином на који се повезује са партнерима на домаћем и страном тржишту, како размењује информације и примењује нова технолошка решења, образујући целине у оквиру развоја, константно унапређујући свој рад. Повезивање са партнерима из Моравско-Шлеске регије, металском сектору у АП Војводини би отворило нове могућности и концепте сарадње у наредном периоду, а кроз размену искустава и радне снаге, унапређење трговине и пословних процеса и пословања уопште.

Представници компанија из Чешке се данас састају са представницима 23 компаније из АП Војводине, од којих су њих 20 чланице Војводина метал кластера. Сусрет је предвиђен у Привредној комори Војводине, а у оквиру Б2Б састанака. Очекује се плодоносно умрежавање привредника и успешна сарадња у наредном периоду.