У радној посети Граду Сомбору: Јачање сарадње на локалном нивоу – јачање привреде у читавој Покрајини

 

Нови Сад, 11. децембар 2020. – Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић борави данас у радној посети Граду Сомбору, где се састао са градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем у присуству сарадника, в.д. подсекретара Славољуба Арсенијевића и в. д. помоћника за област туризма Милана Јарића.

Учесници сусрета су разговарали о сарадњи у наредном периоду, могућностима унапређења сарадње, посебно у оквиру ресора кључних за Секретаријат, тачније привреде, предузетништва, запошљавања, електронских комуникација, са посебним акцентом на старе и уметничке занате и туризам који је једна од најугроженијих привредних грана, а услед актуелне кризе узроковане пандемијијом вируса Covid-19. Разговарало се и о креирању мера подршке, које ће бити инкорпориране у новим јавним конкурсима предвиђеним за први квартал 2021. године.

Истичући да је Град Сомбор и до сада имао добру сарадњу са Покрајинским секретаријатом за привреду з туризам, истичући да је око 50 милиона динара усмерено у овај град, секретар Иванишевић је истакао да сарадња увек може да буде на знатно вишем нивоу, те да актуелни градоначелник има тим који може да понуди много квалитетних пројеката.

,,Секретаријат у предвиђеном буџету има повећање буџета за чак 66 одсто, тако да постоји план да се око 400 милиона динара који би требало да бу додељени путем конкурса, усмери како на привреду, тако и на туризам, привредницима, али и око 50 милиона ресору запошљавања. Идеја коју представљамо јесте и организација инфо дана, почетком наредне године, који ће бити намењени привредницима, а на нивоу јединица локалне самоуправе. Стога нам је потребно да нам и градоначелник Сомбора са својим тимом помогне да се окупи што већи број привредника, а сходно актуелним мерама, било путем дигиталних платформи, било уживо, како бисмо им представили програме Секретаријата, али и Развојног, Гаранцијског фонда АП Војводине, као и Развојне агенције Војводине, како би помогли привреди и туризму”, рекао је Иванишевић, додавши да постоји озбиљан простор за даљу сарадњу како са Сомбором, тако и са другим локалним самоуправама на територији Војводине.

Иванишевић је додао да постоји потенцијал за сарадњу у домену туризма, с обзиром да је у Сомбору један од кључних проблема недостатак смештајних капацитета, а да су могућности велике и у погледу породичних делатности. Он је истакао и да Секретаријат планира да привреду помогне у најширем смислу, узимајући у обзир субвенционисање предузетништва за набавку машина, опреме, репроматеријала, креативну, социјалну економију, док се посебан значај ставља и на већ започете активности у области женског предузетништва, како би се предузетнице на што адекватнији начин подстакле да конкуришу за средства Секретаријата и локалних самоуправа.

Секретар Иванишевић је овом приликом посетио и самосталну занатску радњу, сарачку радионицу ,,Ђуран“, као и винарију ,,Вучји подрум“, које су репрезентативни пример привредног живота у Сомбору и које, свака у свом домену, овај град стављају на мапу винског туризма и поштоваоца старих и уметничких заната.