Секретар Иванишевић обишао радове на спомен соби у Карловачкој Богословији: Очување традиције и духовности путем савремених технологија

 

Сремски Карловци, 23. септембар 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је данас Богословију „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима и том приликом са ректором Богословије, протојерејем Јованом Милановићем, разговарао о самом току радова на спомен соби у Богословији. Иванишевић и Милановић су обишли радове на реконструкцији спомен собе, за чију намену је Покрајински секретаријат за привреду и туризам издвојио средства путем конкурса у текућој години.

Подсетимо да су секретар Иванишевић и протојереј Милановић у мају месецу 2021. године, потписали уговор којим се додељује субвенција у износу од четири милиона динара бесповратно по јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам намењеном верском туризму.

Карловачкој Богословији, као непрофитној образовној установи, средства су усмерена за промотивне активности и представљање туристичких потенцијала и капацитета, као за промоцију и очување културно-историјског наслеђа и садржаје од значаја за будуће генерације.

Овај пројекат финансиран од стране Секретаријата обухвата како сачувана материјална добра у виду спомен собе, тако и представљање културног и духовног наслеђа, на начин да књиге, списи и остала добра од значаја нађу свој пут ,,од полица до корисника“, у новом, рестаурираном и обновљеном руху, на располагању широј јавности.

,,Пројекат који смо започели полако се приводи крају, а реч је о стварању једног сасвим новог садржаја у Богословији у Сремским Карловцима, то је спомен соба и ризница, која ће утицати вишезначно и вишеслојно на активности не само Богословије, већ и читавог места, а у ширем контексту и на нашу дичну Војводину и Србију. Ово је прва црвквено просветно научна збирка која се формира у српском народу, нашој традицији и предању и представљаће не само жељу да обогатимо туристички, културни и духовни аспект, већ је и замајац квалитетној дигитализацији, односно чувању свих садржаја које ће спомен соба имати“, рекао је ректор Богословије.

Секретар Иванишевић је истакао да се средствима Секретаријата реализује намера да се обогати понуда Сремских Карловаца, који имају посебан историјски значај, те да је реализација пројекта спомен собе и дигитализације културно-историјског добра Богословије, заправо почетак активности на развоју верског туризма на територији Војводине.

,,Секретаријат за привреду ове године улаже четири милиона динара у отварање прве ризнице у Богословији што јесте веома важно како бисмо сачували традицију, али је важно и због туризма. Ових дана крећемо у израду нове стратегије развоја туризма за наредне четири године, а верски туризам ће бити један од значајних праваца, а сами Сремски Карловци ће бити најважнији бисер у тој нисци коју зовемо Војводина. Циљ нам је да у наредном периоду развијемо центар развоја и обиласка верских знаменитости на територији Карловаца и Фрушке горе“, рекао је секретар.

Он је додао се улагањем у Сремске Карловце овом месту додељује титула ,,центра верског туризма”, одакле ће започињати све туристичке туре, попут обиласка фрушкогорских манастира и других верских објеката у Војводини, и где ће се исте и завршавати.