Представници америчког осигуравајућег и корпоративног сектора у посети Војводини; Ђоковић: Војвођански инвестициони потенцијали и позитивна привредна клима примамљиви за америчке улагаче

 

Нови Сад, 27. јун 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, примио је делегацију из Сједињених Америчких Држава, представнике осигуравајуће компаније ,,Brotherhood Mutual“, представнике ,,Do It Best“, највећег светског ланца малопродајних објеката готових производа, као и представнике корпоративног сектора и предузетнике. Учесници сусрета били су директор Развојне агенције Војводине, Никола Жежељ, представници Покрајиснког секретаријата за пољопривреду, воводпривреду и шумарство и Скупштине АП Војводине.

Сусрет је реализован са циљем да се чланови делегације упознају са инвестиционим потенцијалима АП Војводине и могућностима инвестирања, са посебним освртом на ,,стартап“ предузећа. Учесник сусрета био је и потпредседник за финансије и финансијски директор компаније ,,Do It Best“, Даглас Ј. Рот (Douglas J. Roth, CPA), који је указао на велико интересовање америчких улагача за могућности и потребе успостављања представништава компанија из ланца трговина ове корпорације.

,,Brotherhood Mutual“ је америчка осигуравајућа кућа са канцеларијом у Савезној држави Индијана, која превасходно сарађује са верским, образовним и сродним институцијама, као и са привредним сектором, пружајући услуге осигурања за преко 150.000 клијената широм Сједињених Држава, са тенденцијом учешћа и на светским тржиштима. Председник ове осигуравајуће куће, Марк Робинсон, који је на њеном челу већ читаву деценију, истакао је важност размене искустава и информација које утичу на даљи ток преговора и пословну политику свих заинтересованих страна са интенцијом улагања капитала у Војводину.

Представници америчких компанија које послују у области прехрамбене, производне и козметичке индустрије, били су посебно заинтересовани за област пчеларства у Војводини, с обзиром на растући проблем у Сједињеним Државама по питању евидентног смањења броја пчелињих колонија. Размена знања искусних пчелара из Србије и са територије АП Војводине, као и пчеларског кластера, први је корак у сарадњи у креирању извозне политике у оквиру ове значајне пољопривредне гране.

Потпредседник Ђоковић је нагласио да је сарадња са потенцијалним партнерима из Сједињених Америчких Држава, на свим пољима и свим нивоима, од изузетне важности за унапређење пословне климе, привредног и пољопривредног сектора, као и области предузетништва. Овом приликом је представљен пионирски подухват Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у оквиру подстицајних мера намењених креативној економији и социјалном предузетништву, за које постоји велико интерсовање, а који подстичу иновативност и социјално одговорно понашање у пословању.