Отворен први дигитални Сајам предузетништва на Новосадском сајму

Нови Сад, 22. април 2021. – У Конгресном центру ,,Мастер“ на Новосадском сајму данас је уприличено свечано отварање првог дигиталног Сајма предузетништва Војводине, који се ове године одржава 22. и 23. априла на платформи ExpoOnline.rs. Сајам је отворио покрајински секретар за привреду и туризам,  др Ненад Иванишевић, а на отварању су се обратили и председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић, као и генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Новосадски сајам, свесни важности промоције и јачања предузетништва, заједно, удружујући знање и капацитете, дефинисали су концепт и реализовали овај Сајам у виртуелном окружењу са циљем да се привредници упознају, успоставе контакт, размене идеје, уговоре послове, пронађу потенцијалне инвеститоре, кориснике, дистрибутере, иноваторе.

Сајам предузетништва је свакако и прилика да се добију информације о актуелним подстицајним мерама Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и мерама фондова и других организација, а које су намењене за помоћ микро, малим и средњим предузећима.

,,Брзи и ефикасни договори око реализације Сајма предузетништва са Новосадским сајмом и Привредном комором Војводине јасно показују опредељење свих нас и да у овој тешкој ситуацији ништа не може да заустави предузентнички дух, нити нас који желимо да помогнемо предузетницима“, рекао је секретар Иванишевић, истакавши да је на актуелне конкурсе из области привреде и туризма стигло преко 2.000 пријава.

Он се осврнуо и на подстицајне мере Секретаријата у наредном периоду, тачније на расписивање конкурса намењених запошљавању 5. маја 2021. године у укупном износу од 42 милиона динара за ново запошљавање, самозапошљавање, као и за јавне радове, након чега ће бити расписан и конкурси за женско предузетништво, као и за уметничке и старе занате.

Председник ПКВ-а Бошко Вучуревић је рекао да је сегмент предузетништва од изузетног значаја за домаћу привреду, додавши да се оваквим и сличним активностима унапређује привреда, док и сама Комора остаје место окупљања привредника.

Генерални директор Сајма, мр Цветковић је истакао да је пандемијом корона вируса посебно угрожена сајамска индустрија, те да је пословање у овој делатности у проблему. Међутим, својом проактивношћу, Новосадски сајам је креирао сопствену дигиталну платформу која је умногоме омогућила одржавање манифестација, али и да остану у контакту са излагачима и заинтересованим странама.

Сајам окупља више од четрдесет излагача из различитих сектора привреде, а у оквиру осам панела.

На поменутој платформи се може приступити сваком панелу понаособ и пратити излагање говорника, а предузетници су у прилици да закажу Б2Б сусрете. На платформи се могу наћи линкови ка панелима посвећеним регионалној сарадњи, предузетништву у туризму, очувању старих и традиционалних заната, као и дигиталној трансформацији привреде првог дана, док ће у оквиру другог дана Сајма бити обухваћене теме о установљењу ознаке квалитета ,,Најбоље из Војводине“, женском предузетништву, кластерима, као и програмима Развојног и Гаранцијског фонда АП Војводине, као и Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад.

Најављено је и да, уколико актуелна ситуација узрокована пандемијом корона вируса дозволи, Сајам предузетништва би у присуству излагача и посетилаца био организован у октобру текуће године.