Отворена пета стручна конференција ,,Бизнис на штиклама“ посвећена женском предузетништву

Нови Сад, 15. јун 2021. – Међународна стручна конференција ,,Бизнис на штиклама“, одржава се данас у Конгресном центру „Мастер“, у организацији Удружења ,,Бизнис на штиклама“ – Клуб предузетница и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Министарства привреде Републике Србије, Града Новог Сада.

Партнер конференције је Новосадски сајам.

Конференција представља прилику за пословне сусрете, размену искустава и умрежавање предузетница, као и потенцијалних предузетница, а тематске целине које разматрају организатори и учесници овогодишње конференције јесу извори финансирања, промоција и позиционирање на тржишту и начини превазилажења кризе узроковане пандемијом.

У оквиру саме конференције уприличени су пословни скупови у виду трибина, округлих столова и Б2Б сусрета.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, обраћајући се присутнима је истакао да је јасна опредељеност Покрајинске владе и Секретаријата према подршци женском предузетништву.

,,Управо смо окончали конкурсе за око 320 милиона динара подршке развоју привреде и туризма, где смо се уверили да је једна трећина жена власник или туристичког капацитета или предузећа. Данас је окончан и конкурс за запошљавање где статистика показује да послодавци имају жељу да мање запошљавају жене. Морамо разговарати о томе да жене у сегменту привреде тренутно нису потпуно равноправне“, рекао је Иванишевић, додавши да је идеја Секретаријата за привреду и туризам подршка предузетништву, те најавио расписивање конкурса за женско предузетништво, као и за старе занате.

,,Наша тенденција је да пропагирамо женски бизнис, да што већи број жена буду власнице поготово туристичких капацитета, пољопривредног земљишта и привредних друштава и управо са тим циљем и данас подржавамо конференцију и женско предузетништво. Знамо колико је тешко бити и мајка, супруга и предузетница. Заједно са њима желимо да мењамо курс“, додао је покрајински секретар.

Учесник конференције, потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, осврнуо се на тренутно стање и планове за будући период, те истакао посвећеност Покрајинске владе и Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине у области женског предузетништва.

„Данас имамо прилику да разговарамо о нашим постигнућима, али и ономе шта остаје да се уради, на начин да жене предузетнице, власнице или сувласнице привредних друштава у износу већем од 51одсто могу да уживају своја права и слободе, односно да држава може да одговори на њихова очекивања и захтеве. За почетак планирамо да направимо обједињену базу жена у бизнису, спроведемо једно опширно истраживање, које ће нас усмерити у којим сегментима је потребно помоћи и шта је то што би дало најбољи резултат“, рекао је Ћурчић.

Потпредседник Ћурчић је нагласио и да је Покрајинска влада, а кроз Секретеријат за привреду и туризам у 2019. години први пут увела посебну буџетску линију за женско предузетништво када је опредељено око 24,5 милиона динара за 127 корисница, као и у 2020. години када тај износ је био око 22,3 милиона динара, додељен за 114 корисница средстава. Већина корисница, чак 85 одсто су биле предузетнице, док су власнице или сувласнице привредних друштава чиниле 15 одсто.

Овогодишњу, пету по реду конференцију ,,Бизнис на штиклама“ отворила је министар привреде у Влади Републике Србије, Анђелка Атанасковић, док су на отварању учествовали и члан Градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорад Радојевић, Њ.Е. амбасадор Египта у Републици Србији, Амр Аљовали (Amr Aljowali) и правна саветница Европске уније, Намира Негм (Namira Negm).