Одржан стручни семинар – Како учинити туристичку понуду доступном особама са инвалидитетом

Семинар „Туризам доступан особама са инвалидитетом“ одржан је данас у хотелу ,,Путник“ у Новом Саду, у ораганизацији Хенди центра Колосеум из Београда, уз подршку Високе туристичке школе струковних студија из Београда, а под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Присутнима се овом приликом обратио заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, Павле Почуч.

Циљ семинара је едукација и пружање информација посленицима туристичке привреде у Србији о пружању адекватних туристичких услуга особама са инвалидитетом, с обзиром на шири контекст туристичке привреде, који подразумева и угоститељство, хотелијерство, туристичке агенције, као и саобраћајну инфраструктуру.

Павле Почуч је истакао да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у оквиру свог програма намењеног унапређењу области туризма, ставио акценат и на унапређење и адаптацију постојећих и нових објеката у функцији туризма, а у циљу прилагођавања потребама особа са инвалидитетом.

,,Секретаријат ће настојати да пружи подршку туристичким посленицима и корисницима услуга путем подстицајних програма за унапређење туристичких објеката и инфраструктуре како би били приступачнији особама са инвалидитетом, као вид директне помоћи. Поред тога, потребно је пружити подршку локалним самоуправама непосредном комуникацијом, промоцијом и афирмисањем неопходности улагања у ову област на локалном нивоу, у сарадњи са туристичким организацијама локалних самоуправа и Туристичком организацијом Војводине“, рекао је Почуч.

Данашњи скуп је усредсређен на кључне теме у оквиру области туризма, у спрези са социјалним предузетништвом, попут Конвенције о правима особа са инвалидитетом, адекватне терминологије – бонтона, доступности објеката, туристичких садржаја и смештајних капацитета. Поред тога, изложене су понуде туристичких агенција намењене особама са инвалидитетом.

Семинару је присуствовао и помоћник покрајинског секретара за област туризма, Сергеј Тамаш, и директорица Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић.