Иван Ђоковић у радној посети Сједињеним Америчким Државама: Искористити добро успостављене пријатељске и пословне билатералне односе

Нови Сад, 24. април 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је у радној посети Сједињеним Америчким Државама, у Вашингтону, Округ Колумбија, и савезној држави Мериленд на позив Српско-америчког савета за пословно лидерство (енг. Serbian American Business Leadership Council), којим копредседавају Обрад Кесић и Жељко Дамјанковић.

са Обрадом Кесићем и Жељком Дамјанковићем, копредседавајућим Српско-америчког савета за пословно лидерство

На уприличеним сусретима са представницима Конгреса САД-а, Амбасаде Републике Србије у Вашингтону, Српске православне цркве, америчке и канадске дијаспоре и других институција и организација, потпредседник Ђоковић је успоставио успешне односе, али и нове могућности сарадње између АП Војводине и Сједињених Америчких Држава у области привреде и туризма.

потпредседник Ђоковић и Њ.Е. амбасадор Р. Србије у САД-у Ђерђ Матковић (десно)

Ђоковић је био учесник конференције о геотермалним водама и инвестиционим потенцијалима АП Војводине у овој области. Поред Њ.Е. амбасадора Републике Србије у САД-у, Ђерђа Матковића, међу присутнима на конференцији су били представници Српско-америчког савета за пословно лидерство (енг. Serbian American Business Leadership Council), Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције са седиштем у Пенсилванији и компаније из САД-а и Канаде.

сусрет са секретаром савезне државе Мериленд Џоном Вобенсмитом (десно) и замеником Луисом Борунда 

Приликом боравка у савезној држави Мериленд и главном граду Анаполис, потпредседника Покрајинске владе примио је секретар ове савезне државе, Џон Ц. Вобенсмит, у присуству свог кабинета (енг. State Secretary Office). Ђоковић и Вобенсмит су имали прилику да разговарају на тему области екологије и заштите животне средине и привреде, са посебним освртом на геотермалне потенцијале Војводине, посебно са аспекта туризма и енергетике. Вобенсмит је већ био у посети Србији и АП Војводини, као део делегације Мериленда, у октобру 2017. године.

са конгресменом Робертом Адерхолтом из савезне државе Алабама

Потпредседник Иван Ђоковић састао се са конгресменом Робертом Адерхолтом из савезне државе Алабама (Robert B. Aderholt), који је потпредседника примио у својим службеним просторијама на Кепитол Хилу, а са којим е разговарао о привредним и туристичким потенцијалима АП Војводине.

сусрет са конгресменом Емануелом Клевером

Ђоковић се састао и са конгресменом Емануелом Клевером из савезне државе Мисури (Emanuel Cleaver), с ким је разговарао о неопходности континуиране сарадње на свим нивоима и у оквиру релевантних ресора.

сусрет са деканом Универзитета за националну безбедност ,,Daniel Morgan” Стивеном Мејером

Са Стивеном Мејером (Steven E. Meyer, PH.D.), деканом Универзитета за националну безбедност ,,Daniel Morgan Graduate School – State School of National Security“, потпредседник је разговарао о могућностима размене образовних искустава и сарадњи у оквиру националне безбедности и науке о безбедности.

са Робертом Макјуаном о сарадњи у области образовања

На позив Роберта Д. Макјуана (Robert D. McEwen), бившег конгресмена САД-а из савезне државе Охајо и извршног директора Савета за националну политику, Ђоковић је дискутовао о сарадњи на пољу образовања, с обзиром да је Макјуан и професор међународних односа на неколико светских универзитета и један од водећих предавача који заступа интересе породице као институције и економију слободног тржишта.

потпредседник Ђоковић са Његовим Преосвештенством Епископом источноамеричким Иринејем

У току посете, уприличен је и сусрет са представницима Српске православне цркве у САД-у, при чему се Ђоковић састао са Његовим Преосвештенством Епископом источноамеричким Иринејем, а том приликом и са представницима српске дијаспоре из САД и Канаде. Они су га упознали са стањем у тамошњој српској дијаспори, статусу и стању у оквиру СПЦ, идејама, али и перспективама које укључују српску заједницу и Цркву. Ови сусрети и разговори довели су до отварања могућности сарадње између Војводине, Цркве и дијаспоре у САД-у.

,,Неопходно је искористити добро успостављене односе са Сједињеним Америчким Државама. Такође, у наредном периоду би требало поставити стратегију наступа и презентација на америчком тржишту, превасходно пољопривредних и прехрамбених производа, вина и туристичких потенцијала, како би се усмерили, пре свега, ка дијаспори, али и ка деловима америчког друштва који поседују инвестиционе капацитете али и жељу да посете АП Војводину“, истакао је потпредседник Ђоковић, говорећи о искуствима стеченим кроз многобројне сусрете и разговоре вођене како са званичницима, члановима и кандидатима за амерички Конгрес, тако и са представницима српске заједнице у САД-у.

у Конгресу Сједињених Америчких Држава на Кепитол Хилу