Иван Ђоковић примио делегацију Високе школе безбедности и одбране Војне академије

  
Нови Сад, 21. фебруар 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, примио је делегацију Високе сколе безбедности и одбране Војне академије, у чијем саставу су били и представници Министарства одбране Републике Србије, Генералштаба Војске Републике Србије, Војнобезбедносне агенције и Жандармерије МУП Републике Србије, као и припаднике оружаних снага из земаља региона.

Сусрет је уприличен како би се учесници што боље упознали са свим релевантним појединостима који ову високообразовну установу чине својеврсним брендом у домену образовања, како у Србији, тако и у региону.  

Сусрету је присуствовао и покрајнски заштитиник грађана – омбудсман, проф. др Зоран Павловић.

Ђоковић је истакао да је значај Високе школе безбедности и одбране препознат као највиша инстанца за образовање и формирање кадрова који би, у стратешком смислу, требало да учествују у креирању, спровођењу и одржавању бетбедносног апарата Србије.

Потпредседник Ђоковић је са члановима делегације разговарао о геостратешким, економским, демографским, енергетским и безбедносним аспектима везаним за територију и надлежности АП Војводине, као и о начинима спровођења и предузимања безбедносних мера и суочавању са безбедносним изазовима, питању регионализације, универзитетском потенцијалу Универзитета у Новом Саду, развијеном сектору информационо-комуникационих технологија у Војводини и институцији покрајинског омбудсмана.

Високе студије безбедности и одбране представљају организацијску целину у оквиру Школе националне одбране Војне академије у којој се једном годишње реализује највиши ниво усавршавања официра и државних службеника Министарства одбране. Полазници Високих студијабезбедности и одбране, које трају 21 недељу, су високи функционери других министарстава и агенција Владе Републике Србије, Народне скупштине Републике Србије и других држава из региона.

Сам концепт ове образовне установе заснован је на мултидисциплинарном анализирању савременог безбедносног окружења, процењивању дугорочних политичко безбедносних трендова, развоју елемената политике националне безбедности и сарадњи са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу. До сада је реализовано усавршавање четири класе полазника.