Иван Ђоковић отворио уметничку изложбу на ,,Данима Војводине у Подгорици“: Одржати индентитет и креативност појединца

Подгорица, 27. октобар 2017.  – Покрајински секретаријат за привреду и туризам, организовао је самосталну изложбу уметничких слика академског сликара Радована Јокића, у оквиру изложбеног простора Модерне галерије у Подгорици, у оквиру манифестације ,,Дани војводине у Подгорици“, што представља значајан догађај од изузетног културно-уметничког значаја.

Потпредсеник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је вечерашњу изложбу, обративши се окупљеним поштоваоцима уметности дајући лични осврт на уметност академског сликара радована Јокића и његов стваралачки опус.

,,По савременој методици, кључна реч је камен, и управо је стваралачка есенција уметника, јер из тог камена је произашла жеља за животом и жеља за слободарством. Тај камен је у мору, у трави, тај камен је у људима. На сликама се види бетон, чак је евидентна еротика, али ипак суштину чини управо тај камен и његова метаморфоза. Спој камена и карактера који носи уметник у себи, у сусрет плодној, креативној целини у Војводини, чини својеврсну метаморфозу камена коју су на сличан начин изражавали и исказивали уметници у Црној Гори“, рекао је Ђоковић, додавши да је и сам део тог камена, јер је потекао из њега, те у себи носи његов код.

Манифестација ,,Дани Војводине у Подгорици“ је по речима потпредседника Ђоковића, употпуњена овом изложбом. ,,Плодна земља и плодна равница, сунце, небо, жито и вино, уз камен, добише и специфичност која се огледа у војвођанској култури, њеној мултиетничности, мултиконфесионалности и мултикултуралности“, додао је Ђоковић.

Аутор изложбе, Радован Јокић је истакао да је неопходно да човек сачува своју индивидуалност, креативност и независност, те да од конзумеризма поново постане биће које ствара, како нову вредност, тако и нове правце. ,,Морамо чувати културу и уметност, јер једино човек може уносити у то идеје, јер су оне те које спречавају човека да само купује, већ га терају да производи како би свет сагледао све његове таленте и могућности“, рекао је Јокић.

Одржавањем манифестације ,,Дани Војводине у Подгорици“, препознаје се могућност за даљу привредну експанзију, како у АП Војводини, тако и у Црној Гори, за продубљивање спољно-трговинске размене не само у домену производње и проивреде, већ и у домену туризма. ,,Препознајући културну и историјску трансферзалу Нови сад – Београд – Црна Гора, лично сам из сопственог животног примера, желео да, као надлежни ресорни секретар, организујем догађај који ће продубити те везе, те осветлити посебност односа које има Војводина са Црном Гором. Успех је евидентан. Ово је само први корак ка остварењу основног циља, а то је нови културни квалитет двеју земаља. Људи су ти који би требало да учврсте своје везе и забораве на различитости у политичкој концепцији и у личним размишљањима. Заједништво у економији и у туризму и заједнички регионални производи, могу довести до бољитка у Црној Гори и Србији“, рекао је Ђоковић.

Активности Покрајинског секретаријата за привреду и туризам можете пратити и путем друштвених мрежа, путем следећих линкова:

https://www.facebook.com/pspitur/ 

https://www.facebook.com/sonja.babic.319