Иванишевић: заједничко спровођење активности и реализовање пројеката са стратешким партнерима од значаја за све учеснике

Данас је у Великој сали Привредне коморе Војводине у Мастер центру Новосадског сајма, уприличена презентација јавног конкурса који је у току, а који се спроводи оквиру програма Немачке развојне сарадње под називом „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Конкурс је намењен предузетницима, малим, средњим и великим предузећима из целе Србије за учешће у пројекту запошљавања кроз обуке у практичним вештинама за Роме и друге маргинализоване групе у Републици Србији.

ГИЗ овај програм спроводи у сарадњи са Министарством за људска и мањинска прва и друштвени дијалог, а уз стручну подршку ,,GFA consulting group GMbH“.

Учесник и говорник на презентацији су покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, с обзиром да Покрајински секретаријат за привреду и туризам пружа институционалну подршку активностима ГИЗ-а према Споразуму о сарадњи, као и са аспекта области запошљавања, која јесте један од ресора Секретаријата.

,,У претходном периоду смо издвојили преко 40 милиона динара за запошљавање. Важно је истаћи да смо са немачким ГИЗ-ом раније потписали споразум о стратешкој сарадњи и битно је да они користе услуге и оквире Едукативног центра у Новом Саду у погледу обука. Задовољство нам је што заједно можемо да промовишемо један нови корак у погледу запошљавања Рома, односно теже запошљивих категорија које иначе препознаје и Национална стратегија запошљавања, а посебно у светлу статистике која показује да је преко 90 одсто незапослених Ромкиња, што је поражавајући податак”, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је додао да Секретаријат за привреду и он лично настављају са напорима пружања подршке овом и сличним подухватима својих стратешких партнера, као и да ће настојати да у наредној години што пре распише конкурсе у Секретаријату.

На овај јавни позив могу да се одазову и пријаве сва предузећа која имају потребу за запошљавањем и ангажовањем радне снаге и да се пријаве за подршку у облику суфинансирања стручних обука али и подршке за селекцију кандидата, које чине пре свега Роми али и други припадници маргинализованих, односно тешко запошљивих категорија, тачније млади, дугорочно незапослени, особе са инвалидитетом, особе преко педесет година старости и слично.

Презентацију самог јавног позива одржао је Миодраг Схерстха, представник ,,GFA consulting group GMbH”.

Више информација о самом позиву, који се затвара наредне седмице, може се наћи на линку: https://www.ukljucise.org/javni-poziv-za-kompanije-2021, где се налази и пријавни формулар као и информација где и како се пријавити.