Дани буњевачке културе у Бајмоку: Нек’ нам живи наша мила Бачка, тамбурица, писма Буњевачка!

У организацији Буњевачког културног центра Бајмок, једанаести пут се одржава дводневна манифестација ,,Дани буњевачке културе – Бајмок 2016.”. Данашњи Етнофестивал буњевачких националних јела, отворио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, упртаву и националне мањине – националне заједнице, Михаљ Њилаш.

С обзиром да сама манифестација превасходно има за циљ, поред неговања традиције и културе ове националне заједнице, и повећање броја посетилаца, учесник манифестације је и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, Сергеј Тамаш.

Етнофестивал буњевачких националних јела ове године окупља преко 30 учесника из земље и иностранства, који представљају своје кулинарско умеће припремањем традиционалних специјалитета.

Потпредседник Михаљ Њилаш прогласио је фестивал отвореним чувеним стиховима буњевачке песме: ,,Чињеница да је ово већ једанаеста традиционална манифестација, говори о снази буњевачке националне заједнице, говори о њеним вредностима. Данашња манифестација показује колико су Буњевци посвећени очувању и неговању својих традиционалних вредности. Важно је што Буњевци могу диванити и певати на свом језику, што могу неговати своју културу, традицију и справљати своја чувена ,,ила“. Посебност Буњеваца уткана је у историју нашег поднебља“. Њилаш је додао да се на последњем попису становништва, око 16.000 грађана у Србији изјаснило да су припадници ове мањине, те да је овај број потребно чувати путем Националног савета Буњеваца, Културног центра и удружења, а Покрајинска влада ће настојати да пружа подршку.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је става да је овакав фестивал од великог значаја за буњевачку националну заједницу чије наслеђе, традицију и локалитет потребно неговати и промовисати, како би своје богатство представили широј јавности и тиме привукли што више посетилаца.

,,Традиционална буњевачка манифестација у Бајмоку представља добар пример промоције саме буњевачке заједнице на територији АП Војводине. Оно што Секретаријат за привреду и туризам посебно истиче је обједињена промоција културолошког и гастрономског туризма, што је једна од водећих активности у домену манифестација у Покрајини. Овакве манифестације широм Војводине представљају богатство ових простора, а дају и смернице у оквиру програма подстицаја Секретаријата“, истакао је помоћник покрајинског секретара за област туризма Сергеј Тамаш.

Поред влашке, мађарске, немачке, русинске и македонске националне заједнице, на овогодишњем фестивалу учествују и удружења, попут Удружења Дрежничана из Бајмока, буњевачка удружења са територије АП Војводине и из Мађарске, као и ученици ОШ „Вук Караџић“ из Бајмока, који изучавају буњевачки говор са елементима националне културе.

Манифестација је подржана од стране Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, упртаву и националне мањине – националне заједнице, Град Суботица и Национални савет буњевачке националне мањине.