Turistički potencijal Vojvodine premijerno predstavljen u Temišvaru

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, učestvovao je danas, u Temišvaru, na manifestaciji „Dani Vojvodine u Temišvaru“, na kojoj je predstavljena turistička ponuda Vojvodine. „Dane Vojvodine u Temišvaru“, koji se prvi put održavaju u ovom gradu u susednoj Rumuniji, organizovala je Turistička organizacija Vojvodine.

„Vojvodina i te kako ima šta da ponudi turistima iz Rumunije, ali i turistima iz drugih zemalja. Zbog toga je jedan od strateških pravaca delovanja nove Pokrajinske vlade usmeren upravo i na razvoj turizma“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i dodao da je u prvih šest meseci zabeležen porast broja turista iz Rumunije u Srbiju za 13 odsto, odnosno u AP Vojvodinu za 17 odsto.

„Kako bi još više turista iz Rumunije za svoju turističku destinaciju odabralo baš Vojvodinu, danas su, pored opština koje se graniče za Rumunijom, predstavljeni i potencijali opština koje do sada nisu bile toliko blizu rumunskim turistima. Sigurno je da ima neistraženih delova Vojvodine nepoznatih rumunskoj populaciji poput naših salaša, čardi i drugih mesta“, rekao je Ivan Đoković.

Potpredsednik Đoković je dodao i da, iako je od 2014. godine zbog ekonomske krize zabeležen pad u spoljno-trgovinskoj razmeni, Srbija i AP Vojvodina imaju tradicionalnu dobru saradnju sa Rumunijom u oblasti privrede i turizma, kao i u oblasti prekogranične saradnje. Tu činjenicu potkrepnjuje podatak da su Srbija i Rumunije realizovale zajedničke projekte u okviru IPA prekograničnog programa, u vrednosti od 9 miliona evra. Pored toga, na teritoriji Vojvodine posluje 6 rumunskih kompanija koje zapošljavaju oko 450 ljudi.

Potencijalnim turistima iz Rumunije zato su svoju ponudu predstavile organizacije iz deset vojvođanskih gradova i opština: Vršac, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Kovin, Novi Bečej, Temerin, Žabalj, Šid, Bela Crkva, kao i predstavnici Privredne komore Vojvodine.

Otvaranju manifestacije „Dani Vojvodine u Temišvaru“ prisustvovali su i generalni konzul Srbije u Temišvaru Lazar Manojlović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić i direktori turističkih organizacija Vojvodine i Novog Sad Nataša Pavlović i Branislav Knežević.

Manifestacija je organizovana uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.