Sekretar Ivanišević o podršci privredi na godišnjoj Skupštini Unije poslodavaca Vojvodine

  

Novi Sad, 30. jun 2021. – U velikoj sali Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu danas je održana godišnja Skupština Unije poslodavaca Vojvodine. Skupština Unije poslodavaca Vojvodine okuplja 60 privrednika iz cele AP Vojvodine, pretežno iz sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Učesnik Skupštine Unije poslodavaca Vojvodine i počasni gost bio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Na sednici sednici su predstavljeni projekti na kojima Unija poslodavaca Vojvodine trenutno radi, a koji su fokusirani na afirmaciju sektora za digitalnu transformaciju, zelenu ekonomiju i za razvoj ženskog biznis liderstva i ženskog preduzetništva.

Pored toga, na sednici je održan i izbor članova organa upravljanja Unije za mandatni period 2021 – 2025. godine.

Ističući važnost zajedničkog rada i kontinuirane saradnje institucije, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sa svim socijalnim parnerima, sa ciljem unapređenja poslovne klime, očuvanja preduzetničkog duha i radnih mesta, te na razvoju novih tehnologija, zelene ekonomije i primene istih u procese poslovanja privrednih društava koja posluju na teritoriji AP Vojvodine, sekretar Ivanišević je naglasio da se značaj same Unije poslodavaca Vojvodine kao tela koje okuplja, pomaže i usmerava privrednike, ogleda u njihovoj požrtvovanosti, afirmativnom pristupu preduzetništvu i aktivitetu na mnogim poljima u oblasti privrede.

,,Poslodavce doživljavamo kao iskrene partnere u socijalnom dijalogu. Socijalni dijalog nema alternativu. To je prostor u kom još možemo napredovati. Kada Sekretarijatv kreira konkurse, uključujemo i socijalne partnere, te je tako u prvih šest meseci ove godine preko 300 miliona dinara plasirano direktno u privredu i turizam. Ideja jeste da na ovom i sličnim sastancima razgovaramo sa poslodavcima, kako bismo zajedno u narednom periodu što bolje koncpirali konkurse za potrebe onih kojima su namenjeni“, rekao je Ivanišević, najavivši  raspisivanje konkursa za umetničke i stare zanate u julu mesecu 2021. godine.

Ivanišević je apelovao na neophodnost udruživanja poslodavaca, kao i na nužnost osnivanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, koji bi uz krovne institucije i organizacije znatno unapredili sopstvenim kapacitetima i aktivitetom, socijalni dijalog na nivou lokala u Vojvodini. 

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Vladimir Lalošević, istakao je da Unija slavi deceniju poslovanja, te istakao njen značaj za oblast privrede i preduzetništva, kroz prizmu udruživanja i zajedničkog prevazilaženja prepreka i problema, u saradnji sa socijalnim partnerima.

Lalošević ističe da Unija, kao nevladina organizacija poslodavaca, nastoji da štiti i zastupa interese poslodavaca sa teritorije AP Vojvodine, te da kroz Uniju poslodavaca Srbije, kao krovnu organizaciju, ona ostvaruje zaštitu interesa svojih članova i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

U okviru interaktivnog predstavljanja izveštaja o radu i plana rada Unije poslodavaca Vojvodine, učestvovali su predstavnici Pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta, Fakulteta tehničkih nauka, kao i same Unije poslodavaca Vojvodine i to Sektor za digitalnu transformaciju, Sektor zelene ekonomije i Sekcija za razvoj ženskog biznis liderstva pri Uniji. 

Učesnici godišnje skupštine Unije poslodavaca Vojvodine bili su i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Palimir Tot, i pomoćnik pokrajinskog sekretara, Aleksandar Borković, dok se prisutnima u svojstvu domaćina obratio i direktor Edukativnog centra Novi Sad, Aleksandar Ašonja.