Konferencija za medije povodom nacionalne nagrade dodeljene digitalnoj platformi ,,OsnaŽene“

Prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji i regionu pod nazivom ,,OsnaŽene“, namenjena pružanju podrške razvoju biznisa, i koja okuplja preduzetnice iz cele zemlje i regiona koje su se odlučile za preduzetnički put, dobitnik je nacionalnog priznanja u okviru projekta Evropske unije Evropsko takmičenje za promociju preduzetništva ,,The European Enterprise Promotion Awards EERA 2024“.

Nosioci projekta ,,OsnaŽene“ su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Centar za poslovnu edukaciju i konsalting iz Novog Sada ,,Core International“.

U skladu sa kriterijumima koje propisuje Evropska komisija kao inicijator i organizator Evropskog takmičenja za promociju preduzetništva, predmetni projekat je izabran za nacionalnog pobednika koji će predstavljati projekat od važnosti za razvijanje preduzetništva i najbolju preduzetničku ideju i inicijativu koja potiče iz Republike Srbije na finalnom takmičenju, u Budimpešti, koje će biti održano u novembru 2024. godine.

Tim povodom, održana je konferencija za medije, na kojoj je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, koji je istakao da je važno biti najbolji i prvi u nečemu u Srbiji, te da su najvažniji projekti koji su obeležili rad Sekretarijata u prvih 100 dana novog mandata, upravo projekat ,,Osnažene“ i odobren evropski projekat koji će definisati razvoj turizma na drgačiji i inovativniji način, projekat posvećen pametnom turizmu pod nazivom ,,Smart Tourism: The joint future of Pannonian region“, Programa Interreg VI-A IPA Mađarska – Srbija 2021 – 2027.

,,Nije postojala dilema da li ćemo podržati ovu platformu, niti sve ono što predstavlja preduzetništvo u Vojvodini – inovativnost, želja da budemo ideja vodilja ostalima, kao i ključna reč zajedno. Kada svi igramo kao jedan tim, onda medalje ne izostaju. Nastavićemo da radimo i na promociji ženskog, studentskog preduzetništva i ostalih vidova preduzetništva koje možemo da pomognemo“, rekao je Ivanišević, te najavio da će Sekretarijat sa studentima Novosadskog univerziteta razvijati studiju slučaja u državnoj upravi, kako bi studenti učestvovali u daljem kreiranju promocije AP Vojvodine u digitalnom svetu kako u oblasti privrede i preduzetništva, tako i u oblastu turizma, sa ciljem sveobuhvatne promocije preduzetništva kao načina života.

On je dodao da u finalu ovog takmičenja učestvuju i ,,Biznis priče“, projekat koji je takođe podržao Sekretarijat.

Platforma ima za cilj da ženama koje žele da se odvaže na sopstveni biznis, pruži adekvatnu i stručnu podršku, motivaciju i inspiraciju za rast i razvoj poslovanja, poput svojevrsnog generatora razvoja ženskog preduzetništva, a nastala je nakon uspešno sprovedene prve Startap akademije ženskog preduzetništva pod pokroviteljstvom Sekretarijata.

Evropsko takmičenje za promociju preduzetništva (eng. The European Enterprise Promotion Awards) nagrađuje one koji promovišu preduzetništvo i mala preduzeća na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a koji će imati priliku da se predstave u panevropskom okruženju.

Platforma ,,OsnaŽene“, zadovoljava sve propisane kriterijume za izbor na Evropskom takmičenju za promociju preduzetništva, a to su originalnost i izvodljivost, uticaj na lokalnu ekonomiju, unapređenje odnosa sa lokalnim zainteresovanim stranama, kao i prenosivost projekta na druge regione u Evropi.

Poslovni konsultant i autork, dr Indira Popadić, autor Akademije i Platforme, istakla je da je cilj zajedničkih projekata sa Sekretarijatom pružanje pomoći i podrške preduzetnicama jer ,,preduzetništvo nije pitanje, već odgovor, jer uspešna i osnažena žena je stub i snaga porodice i društva“.