Ivanišević u Subotici o početku prekograničnog projekta o primeni veštačke inteligencije u turizmu: složni susedi grade budućnost zajedno

Na današnjoj konferenciji za medije povodom uspostavljanja okvirnih mehanizama buduće saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam Ekonomskog fakulteta u Subotici, kao i Evroregionalne razvojne agencije DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, a u okviru projekta pod nazivom ,,Smart Tourism: The joint future of Pannonian region“, pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević istakao je da je sam početak projekta ujedno i uspostavljanje novog sistema u obliku turizma.

Cilj projekta je kreiranje pametne turističke platforme koja će predstavljati novi turistički model, kao pilot za razvoj pametnog turizma u obe zemlje, kako bi se zajednički upravljalo informacijama u turističke i kulturne svrhe.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Programa Interreg VI-A IPA Mađarska – Srbija 2021 – 2027, sa ciljem uvođenja tekovina pametnog turizma u region Vojvodine, odnosno integracija digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije u razvoj turističkih destinacija.

,,Moto Evropske unije u okviru prethodnog poziva je bio, u prevodu, složni susedi grade budućnost zajedno. Ključna reč jeste zajedno, a najvažnija jeste budućnost. Ovo je prvi projekat, koji predstavlja iskorak u budućnost, i prvi je projekat u regionu, gde tri subjekta kreiraju zajedničku turističku ponudu uz upotrebu veštačke inteligencije i brišu granicu između dve države“, rekao je Ivanišević, čiji je Sekretarijat nosilac ovog prekograničnog projekta.

Ivanišević je dodao da je ovo prvi korak ka budućnosti turizma čiji tok nije u potpunosti moguće predvideti, ali je isto tako preduslov za pozicioniranje partnerskih zemalja u sam vrh na turističkom tržištu u regionu.

,,Napravićemo šesnaest punktova na teritoriji regije gde će turisti moći uz upotrebu veštačke inteligencije i platforme koja se kreira, prema sopstvenom nahođenju definišu ono što ih interesuje i dobiju jasnu informaciju gde se to nalazi“, dodao je pokrajinski sekretar.

Ivanišević je potpisao Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici, koji je u ime dekana potpisala je prof. dr Ivana Medved, prodekan za finansije, u prisustvu Ester Čokaši ispred Evroregionalne razvojne agencije Dunav – Kriš – Moriš – Tisa DKMT, partnera na projektu iz Mađarske.

Tokom implementacije projekta digitalne signalizatorske mašine će biti postavljene na različitim lokalitetima u panonskom regionu koje će služiti kao turistička informacija, a razvijaće se i alati koji koriste veštačku inteligenciju, kako bi pružili jedinstvenu turističku ponudu prema ličnim preferencijama u pogledu prekograničnih tematskih ruta zasnovanih na kulturnom nasleđu i prirodnom blagu.

Napredne baze podataka će biti prikupljene u toku specijalizovanih turističkih tura sa ekspertima iz pomenute prekogranične oblasti i predstavnika odabranih evropskih gradova, čiji će rezultati biti okosnica ovih baza na osnovu koje će se turistima nuditi aranžmani na osnovu ličnih preferencija.

Trajanje Projekta je 24 meseca.