Ivanišević o promociji domaćih brendova na konferenciji za medije povodom raspisivanja konkursa za sticanje oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“

U autentičnom vinskom ambijentu Vinarije ,,Kiš“ iz Sremskih Karlovaca, održana je konferencija za novinare povodom raspisivanja konkursa za sticanje prava korišćenja oznake kvaliteta proizvoda, usluga i manifestacija ,,Najbolje iz Vojvodine“ za 2024. godinu, na kojoj su učestvovali članovi Komisije za donošenje odluke i utvrđivanje ispunjenosti standarda i uslova, kao i pojedini nosioci oznake.

,,Kada smo se opredelili da vratimo oznaku Najbolje iz Vojvodine, da promovišemo regionalno poreklo, kao što se to čini u svetu, te da su to proizvodi napravljeni sastojcima sa teritorije Vojvodine, a po pitanju manifestacija, da su one od značaja za celu AP Vojvodinu. Oznaka se dobija na tri godine, a svake godine se vrši rigorozna komtrola od strane partnera u realizaciji ovog projekta, a kako bi ova oznaka imala svoju težinu“, istakao je Ivanišević.

Ivanišević je dodao i da je u prva četiri meseca nastavljen rast broja noćenja i dolazaka turista na teritoriji AP Vojvodine, koji sada iznosi preko devet odsto.

Pravo učešća na konkurs imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica ili drugi organizacioni oblici koji se bave proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, odnosno organizator programa i manifestacija, koji imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

Proizvodi ili usluge moraju da ispunjavaju uslove propisane referentnim dokumentima o proizvodnji i uslugama i njihovom stavljanju u promet, zahteve (NASSR) standarda, uz adekvatan vizuelni identitet i sertifikovane sisteme.

Manifestacije bi trebalo da podrazumevaju teme koje se odnose na oblast privrede i turizma u Vojvodini, da se u kontinuitetu održavaju najmanje dve godine, kao i da se program ili manifestacija održavaju najmanje jedan dan.

Konkurs je raspisan 4. jula 2024. godine na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, i u javnim glasilima na teritoriji AP Vojvodine, i traje do 4. septembra tekuće godine.

Oznaka o uspostavljanju znaka doneta je 2004. godine, ali je poslednji put dodeljena 2016. godine, nakon čega je ponovo uspostavljena 2021. godine.

Dodelom znaka „Najbolje iz Vojvodine“ podstiče se promocija privrede i turizma na teritoriji APV i lokalnih samouprava, jača tržišni pristup poslovanju, podstiče konkurentnost, stvara poverenje kod potrošača, jača veze sa postojećim klijentima i širi mrežu novih poslovnih partnera, a ujedno znači i zagarantovanu promociju u zemlji i inostranstvu.

U 2021. godini, oznaku je ponelo osamnaest korisnika, u 2022. godini, oznaku je poneo 21 korisnik, dok je protekloj ovu oznaku ponelo 13 korisnika.

Na današnjoj konferenciji učestvovali su Jelena Malešev iz Turističke organizacije Vojvodine, Miloš Rodić iz DOO Jugoinspekt – Novi Sad, kao i nosioci oznake – Predrag Crnković iz Vinarije Kiš, Nikola Tolčin iz Turističke organizacije opštine Nova Crnja, Zorica Radišić iz Mlekare ,,Farmer“, i Sandra Stanković, ikonopisac.