Ivanišević na obeležavanju godišnjice Velike bitke kod Petrovaradina

Kod spomenika na brdu Vezirac, danas je obeleženo 308 godina od Velike bitke kod Petrovaradina koja se odigrala 1716. godine između Austrije i Otomanske imperije.

Ovu Bitku već 22 godine za redom obeležava Udruženje Vezirac 1716, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog i privatnog sektora i iz diplomatsko konzularnih predstavništava.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, obratio se prisutnima poručivši da poučeni sopstvenim i greškama drugih, te da naučimo kako iz jedne bitke, iz neprijateljstva rađa partnerstvo i zajednička inicijativa.

,,Iz svih bitaka smo izvukli pouke i gradimo prijateljstva po celom svetu. Od naredne godine ćemo u saradnji sa organizatorima ove manifestacije nastojati da ovo mesto uvrstimo na mapu značajnih mesta, kao posebnu turističku atrakciju i predstavimo ga široj javnosti, kao i na manifestacijama na kojima učestvujemo, počev od međunarodnog sajma turizma“, rekao je Ivanišević.

Obeležavanju su prisustvovali i položili vence kod spomenika predstavnici Republičke i Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, opštine Sremski Karlovci, te ambasada Austrije, Turske, Mađarske, Delegacije Evropske unije i Misije OEBS-a u Srbiji.

Bitka kod Petrovaradina je bila prva velika pobeda austrijske vojske u ratu između Austrije i Ocmanskog carstva koji se odvijao u periodu od 1716. do 1718. godine kod Petrovaradina, kada je Osmansko carstvo započelo pohod na Austriju, sa namerom da izmeni odluke Karlovačkog mira i povrati Moreju.

Neprijateljstva duž granice dva carstva počela su u prvoj polovini , tačnije u aprilu 1716. godine, a učešće su imali i Srbi koji su služili kao graničari na području Vojne krajine, i bili u sastavu austrijske vojske od oko 76.000 vojnika.

Ova velika bitka je ostavila značajne istorijske tragove u toponimima brda Vezirac, Alibegovac i Zanoš, a nakon ove bitke kod Petrovaradina princ Evgenije je iste godine osvojio Temišvar, potom i Beograd čime su stečeni uslovi za sklapanje mira Požarevcu kojim je Austrija dobila Banat, Malu Vlašku i severni deo Srbije.

Spomenik u čast pobede Savojskog nad Osmanlijama podignut je na Vezircu 1902. godine prema projektu zagrebačkog arhitekte Hermana Bolea.