Dodela sertifikata za IT tražena zanimanja: Sekretarijat uložio oko milion dinara u obuke za IT juniore

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uručio je danas sertifikate o uspešno upotpunjenoj obuci polaznicima na programu pod nazivom „Obuke za tražena IT zanimanja“ koji je organizovao Vojvođanski IKT klaster, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Obuke su trajale osam meseci, tokom kojih su polaznici imali prilike da steknu znanja i veštine za poziciju Java junior i to kroz pet modula osnove programiranja, osnove objektno-orijentisanog programiranja, rad sa bazama podataka, bekend i frontend.

,,Ideja Sekretarijata je da uloži u znanje u privredi, jer ne možemo očekivati da privreda i ljudi koji žele da se bave poljoprivredom budu konkurentni na svetskim tržištima ukoliko nemaju najmodernija znanja. Upravo sa IKT klasterom smo oko milion dinara uložili u obrazovanje kadrova u IT sektoru jer hoćemo da ljudima omogućimo da se bave IT-jem“, rekao je Ivanišević, najavivši podršku nastavku obuka u septembru mesecu.

,,Podsetiću vas i da su završene obuke u oblasti hotelijerstva, kulinarstva i ugostiteljstva, a prvi ćemo na Balkanu napraviti obuku za osobe oštećenog sluha za kulinarstvo, tako što ćemo kreirati poseban program sa Savezom gluvih i nagluvih Vojvodine kako bi svim kategorijama stanovništva pružili sva neophodna znanja ukoliko žele da se bave bilo kojom privrednom aktivnošću“, dodao je pokrajinski sekretar.

Sama obuka je trajala od novembra 2023. godine, do juna tekuće godine.

Prema rečima Milana Šolaje, direktora Vojvođanskog IKT klatera, obuka od 200 školskih časova teorijske nastave, organizovane u pet modulaodržavala se dva puta nedeljno u večernjim terminima, svaki pot po dva dvočasa, tačnije 45 minuta po času, 4 časa u jednoj radnoj jedinici.

,,Klaster se već više od deset godina bavi prekvalifikacijama, koje smo započeli uz pomoć USAID-a. Tokom godina smo usavršavali naš program i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam smo već realizovali nekoliko programa od kojih su pojedini bili namenjeni samo ženama, smatrajući da je to sjajna karijera za žene koje na taj način mogu da steknu finansijsku nezavisnost kao preduslov svake druge nezavisnosti. Ovim kursom smo polaznicima hteli da obezbedimo osnovna znanja koja im omogućavaju da započnu karijeru i nakon što se zaposle počnu još više da uče“, rekao je Šolaja.

Upisano je 20 polaznika nakon sprovedene selekcije i njih 14 je steklo pravo da dobije diplomu.