Potpredsedniku Đokoviću priznanje za unapređenje rada Ferijalnog i hostelskog saveza Srbije

Novi Sad, 28. decembar 2017. – Na svečanoj sednici Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije u Beogradu, održane povodom 65 godina postojanja, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković je imenovan za počasnog člana Saveza, i uručeno mu je priznanje za doprinos unapređenju rada Saveza.

Đoković je ovom prilikom istakao da Ferijalni savez nije samo zapostavljen mehanizam za rast turističke privrede i takozvanog ,,niskoprofilnog turizma“, već je socijalni instrument koji poslednjih šest decenija socijalizuje i personalizuje čitave generacije, omogućavajući omladini bolje upoznavanje kako sopstvene zemlje, tako i zemalja u okruženju i svetu, ali je i inostranom turisti i ferijalcu nastojao da približi nacionalna bogatstva naše zemlje.

,,Ako propratimo evoluciju Ferijalnog saveza i njegovih vrednosti i tekovina koje je stvarao, činjenica da je Novi Sad nosilac titula Evropske prestonice kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. jeste posledica nečega što je svet upoznavao kroz našu ferijalnu mrežu proteklih decenija. Pokrajinska vlada bi trebalo da pruži značajniji doprinos jačanju kapaciteta Ferijalnog saveza Vojvodine i Grada Novog Sada, ali i u lokalnim samoupravamau kojima je razvijen. Sekretarijat za privredu i turizam će nastojati da u narednoj godini iznađe mehanizam podsticaja ferijalnom organizovanju i udruživanju“, rekao je Đoković, dodavši da je upravo ovaj savez negovao i očuvao one vrednosti koje su u posleratnom periodu, pa sve do današnjih dana izgradile našu zemlju, stvorile čoveka u čijem centru egzistencije rada i stvaranja je uvek bio čovek – kosmopolitska ideja solidarnosti i jednakosti.

Đoković je istakao da jačanjem ideja ferijalnog udruživanja i rada možemo da podsetimo i da socijalizujemo nove naraštaje i usmerimo ka zapostavljenim i nadasve trajnim vrednostima našeg društva.

Ferijalni i Hostelski savez Srbije je društvena, vanstranačka, neprofitna organizacija koja se pretežno bavi omladinskim turizmom. Savez je član Međunarodne organizacije omladinskih hostela – IYHF (International Youth Hostel Federation) i svi hosteli koji se nalaze u ponudi Ferijalnog saveza Srbije zadovoljavaju međunarodne hostelske standarde.

Pored omladinskih turističkih organizacija i asocijacija u oko 70 zemalja, Savez okuplja i oko 4 miliona članova i blizu 5.000 omladinskih – youth – hostela.