Potpredsednik Ivan Đoković u Bijeljini: Neiskorišćeni turistički potencijali ostavljaju prostor za ekspanziju turizma

Zvuci tamburice i miris tradicionalnih vojvođanskih gastronomskih specijaliteta prožimao se Kulturnim centrom u Gradu Bijeljina, gde se danas održava manifestacija ,,Dani Vojvodine“, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. 

Tom prilikom održana je konferencija za medije na kojoj su učestvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Ivan Đoković, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, kao i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

U Kulturnom centru, meštanima Bijeljine i okoline se predstavilo jedanaest lokalnih samouprava i turističkih organizacija sa teritorije AP vojvodine, kao i Novosadski sajam, bogatom gastronomskom, kulturološkom i zanatskom ponudom u vidu tradicionalnih starih i umetničkih zanata i rukotvorina.

,,Semberija i Bijeljina su prisutne u Vojvodini, u njenom društveno-političkom, kulturnom, ali i turističkom životu, te se pokazuje ispravnom procena da je novi kurs politike prema turizmu bilo potrebno pokrenuti upravo iz ovog grada. Danas se predstavlja kulturni model i obrazac Vojvodine, uz turističku infrastrukturu i potencijale“, istakao je potpredsednik Đoković i ovom prilikom dodao da je želja organizatora da privuku turiste iz regiona, kako bi i sami doživeli celokupnu ponudu svih delova pokrajine.

Prema njegovim rečima u Vojvodini postoji neiskorišćen potencijal: ,,U ukupnom BDP-u Srbije turizam učestvuje sa 2,7 odsto, dok je na nivou pokrajine još niži parametar, tačnije 1,7 odsto, što znači da postoji prostor za ekspanziju turizma“.

Turistička organizacija Vojvodine je prepoznala da je turistički strateški kurs AP Vojvodine usmeren ka Semberiji, kao logičan nastavak, koji sledi primer prijateljstva, bratstva i postojeće teritorijalne veze, što predstavlja zaokruženu geografsku celinu, zasnovanu na dugogodišnjim vezama i tradiciji. Predstavka vojvođanske turističke privrede je fokusirana na predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Bijeljina je drugi grad, nakon Temišvara, gde se održava ova manifestacija.

Prema rečima gradonačelnika Bijeljine, ova manifestacija nosi višestruku korist za sve učesnike, jer se pojedine grane turizma mogu umrežavanjem, zajedničkim radom i zalaganjem podići na viši nivo. AP Vojvodina i Semberija mogu jedno drugom mnogo ponuditi u vidu verskog, etno, banjskog i drugih vidova turizma.