Ivan Đoković: Prisustvo svetskih stručnjaka u Novom Sadu zamajac kongresnom turizmu i unapređenju zdravstva u Srbiji

Novi Sad, 27. septembar 2018. – Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, domaćin je dvodnevnog stručnog skupa posvećenog novim trendovima u hirurgiji, pod nazivom „Michael Stark Course – New trends in surgical education“. Kurs organizuje Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u saradnji sa Crpsko-nemačkim udruženjem ginekologa i akušera, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam Autonomne pokrajine Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorio je skup ističući njen prvorazredni privredno-turistički značaj, s obzirom da je ,,dovela svet u Novi Sad“.

,,Ovim skupom opravdavamo prestižnu titulu evropske prestonice kulture. Atraktivan mehanizam ovog okupljanja su ginekologija i akušerstvo, ali je ono, po svojoj prirodi, turistička i privredna manifestacija, koja ne samo da brendira Vojvodinu kao perspektivnu, naučnu turističku regiju, već, istovremeno, dovodi konzumente koji će svoj dolazak multiplikovati i u ekonomskom smislu. Ovaj skup ima politički, ali i socijalni značaj. Zaboravljamo da su u centru državnog razvoja medicina, zdravlje nacije, jer bolji i kvalitetniji život počinje upravo na klinikama za ginekologiju, dok je sve ostalo nadgradnja“, rekao je Đoković.

On je dodao da su se danas u Novom Sadu okupili Evropa i svet, ne samo da bi nam preneli svoja dostignuća u domenu ginekologije, već i da bi i naši stručnjaci preneli dostignuća koja smo postigli. Ovo je esencijalno sa aspekta obogaćivanja naše nauke, te prikazivanja svetu ,,ko smo i šta smo“.

Na otvaranju kursa, uoči početka predavanja, prisutnima su se obratili i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, prof. dr Tihomir Vejnović, pomoćnica direktora Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Edita Stokić, i glavni predavač kursa, prof. dr Mihael Štark.

Značajan je dolazak prof. dr Mihaela Štarka u AP Vojvodinu, s obzirom da je ovaj eminentni stručnjak svojim inovacijama u oblasti hirurgije stekao svetski ugled, modifikujući tehniku carskog reza koju je nazvao Mizgav-Ladah i kojom je smanjio traumu i ubrzao oporavak pacijentkinja porođenih carskim rezom. Učesnici kursa će imati priliku da slušaju iskustva prof. dr Tihomira Vejnovića, koji je uveo je značajnu promenu u način šivenja materice tokom carskog reza. Nove operativne tehnike carskog reza i histerektomije, za koje postoje naučni dokazi da su superiorne u odnosu na prethodne, glavna su tema ovog kursa.

Neretko hirurška praksa odstupa od doktrine, što može negativno da se odrazi na neposredni postoperativni tok, ali i na tok budućih trudnoća pacijentkinje, stoga je cilj ovog kursa da učesnici budu obučeni za izvođenje pomenutih autentičnih tehnika kroz teorijsku i praktičnu interakciju sa autorima.