Ivan Đoković počasni gost visoke delegacije Tunisa na Novosadskom sajmu

 

Novi Sad, 21. maj 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, bio je počasni gost Nj.E. ambasadora Tunisa Sejf Alah Redžiba i delegacije Tunisa, na Novosadskom sajmu u okviru ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede. Đoković se protekle sedmice već sastao sa ambasadorom ove zemlje, prilikom njegove prve zvanične posete Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Ističući činjenicu da postoji mnogo prostora za saradnju sa Tunisom, čije tržište  broji oko 11 miliona stanovnika, Đoković napominje da najveći bruto društveni proizvod u Africi ostvaruje upravo ova severnoafrička država, a koji je u konstantnom rastu.

,,Tunis ima potpisan Sporazum o pridruženom članstvu Evropskoj uniji, imajući pritom uvozno-izvozne olakšice, što im omogućava da preko 80 odsto svojih proizvoda izvoze upravo u EU. Takođe, postoji i Sporazum o slobodnoj trgovini sa sedam vodećih afričkih zemalja, te u tom smislu, kapacitet za spoljno-trgovinsku razmenu je velik, a mogao bi biti i znatno veći, pogotovo kada su u pitanju maslinovo ulje, riba, urme, tekstilni proizvodi“, istakao je Đoković.

Prilikom susreta sa delegacijom Tunisa na Sajmu, potpredsednik Đoković je razgovarao i o mogućnostima za saradnju na polju privrede, uvoznog i izvoznog potencijala, a posebno turizma, s obzirom da je Tunis svojevremeno bio jedna od omiljenih turističkih destinacija za turiste iz Srbije. Pored toga, turističko tržište regiona i Srbije se značajnije otvara za turiste iz severne Afrike, ali i za udaljena tržišta, poput kineskog.

,,Dobra politička klima i prijateljstvo sa Tunisom datira još od 1965. godine, kada je bivša Jugoslavija uspostavila saradnju, potpisavši bilateralni sporazum o prijateljstvu i bezviznom režimu. Od tada je Tunis za nas, pre svega, turistička regija. Svi činioci ukazuju da su naši proizvodi i naš know-how u oblasti poljoprivrede, turizma i geotermalnog potencijala, dobrodošli na njihovom tržištu, te da zaista možemo spoljno-trgovinsku razmenu da podignemo na znatno viši nivo od skromnog 57. mesta na kom se Tunis trenutno nalazi po saradnji sa Srbijom“, rekao je Đoković.

On je najavio i svoje učešće na međunarodnom investicionom forumu koji se održava u Tunisu u junu mesecu ove godine, kako bi se započelo sa konkretnim investicionim projektima.