Drugi Novosadski oktoberfest u znaku bogate vojvođanske hmeljarske tradicije

Novi Sad, 20. oktobar 2017. – Drugi po redu Novosadski oktoberfest počeo je večeras na Novosadskom sajmu u Master centru u organizaciji Novosadskog sajma i ,,Color Press Group“, a uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. Veliku halu Master centra Sajma prožimali su zvuci popularnih domaćih bendova, dok je čitava manifestacija u znaku brojnih vrsta domaćih i stranih piva, pereca i kobasica, u duhu bavarske tradicije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je u prisustvu gradskih i pokrajinskih zvaničnika i predstavnika Ambasade Nemačke u Republici Srbiji pozdravio skup.

,,Sa zadovoljstvom smo podržali ovu manifestaciju upravo iz razloga što je ona za samo godinu dana postala turistički proizvod Novog Sada. Broj posetilaca, bogat sadržaj i interesovanje opšte javnosti za ovu manifestaciju potvrđuju da je ona deo kulturnog miljea, ne samo grada, već i čitave pokrajine. To što nosi naziv popularne nemačke manifestacije, ne znači da je svojevrsna interpretacija iste, već dokazuje da upravo ovaj kulturni prostor baštini zajedničke vrednosti. Istorija pivarstva, hmeljarstva, kultura pijenja piva u Vojvodini, čekala je da je neko uobliči u ovakvu manifestaciju“, rekao je Đoković.

On je dodao da Novosadski okrtoberfest predstavlja ne samo spoj dva prostora, dve kulture, dve države, nego je ovo formatiranje jednog metafizičkog i kulturnog potencijala koji poseduje Vojvodina. 

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, a gostima su se obratili i direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, predsednik ,,Color Press Grupe“, Robert Čoban, šef misije Ambasade nemačke u Beogradu, Aleksander Jung, i direktor Nemačko-srpske privredne komore, Martin Knap.

Nakon svečanog otvaranja pivskog bureta, učesnici su prošetali izložbenim prostorom i Pivskom ulicom.

,,Novosadski Oktoberfest” održava se ove godine 20. i 21. oktobra u Master centru Novosadskog sajma, a pored degustacija velikog broja domaćih i stranih gastronomskih proizvoda, u okviru ovogodišnje manifestacije organizovano je i pregršt interesantnih takmičenja, poput takmičenja u držanju pivske krigle i dodele nagrada za najzapaženiju fotografiju sa manifestacije.

U okviru dnevnog programa drugog dana manifestacije, nastupiće domaći neafirmisani rok bendovi, dok je u večernjim satima predviđeno nekoliko koncerata popularnih domaćih bendova i bendova iz regiona. 

Aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam možete pratiti i putem društvenih mreža, putem sledećih linkova:

https://www.facebook.com/pspitur/

https://www.facebook.com/sonja.babic.319