Đoković i Radojević sa delegacijom kineske Pokrajine Guangdong o saradnji u oblasti stočarstva

Novi Sad, 17. jul 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević bili su danas domaćini delegaciji kineske pokrajine Guangdong, na čelu sa Čung Hujdijanom (Zheng Huidian), zamenikom generalnog direktora Odseka za poljoprivredu Pokrajine Guangdong, zaduženog za resor veterinarstva i stočarstva. Pored predstavnika Pokrajine Guangdong, u delegaciji su bili i predstavnici menadžmenta više kineskih kompanija koje se bave poljoprivredom.

U razgovoru u Pokrajinskoj vladi, kao i tokom posete živinarskim i govedarskim farmama u AP Vojvodini koje su gosti iz Kine, u skladu sa iskazanim interesovanjem, obišli u pratnji domaćina, bilo je reči o modelima saradnje u oblasti poljoprivrede, posebno u stočarstvu, kao i u oblasti prehrambene industrije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković, u obraćanju medijima, rekao je da je AP Vojvodina još 2012. godine potpisala sporazum o prijateljstvu sa pokrajinom Guangdong, koja spada među ekonomski najperspektivnije pokrajine u NR Kini, da je do sada bilo nekoliko bilateralnih susreta, te da je današnja poseta rezultat u realizaciji tog sporazuma.

„Ovo je prvi od susreta u kome se uspostavlja konkretna saradnja u oblasti poljoprivrede – stočarstvu i veterini i nadamo se da ćemo od jednog kurtoaznog sporazuma o prijeteljskoj saradnji, koji u kontinuitetu održavamo, uspostaviti i konkretne ekonomske benefite“, izjavio je Đoković.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je rekao da su na sastanak pozvani i predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine i profesori Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kako bi se gostima iz Guangdonga predstavila objedinjena ponuda iz Vojvodine. „Uveren sam da sa potencijalima koje imamo i u odnosu na mere koje treba da doprinesu daljem razvoju stočarstva u Vojvodini, postoji prostor za saradnju pokrajine Guangdong i AP Vojvodine“, rekao je Radojević i dodao da je jedan od modela potencijalne saradnje objedinjena ponuda.

To znači, prema njegovim rečima, da bi preko Zadružnog saveza Vojvodine koji okuplja oko 400 zadruga, mogli da pokušamo da objedinimo određene potencijale, u skladu sa zahtevima koje su iskazali gosti iz Guangdonga za određenim proizvodima u oblasti živinarstva, govedarstva i svinjarstva.