Отворен 11. Међународни и регионални сајам привреде у Суботици „СуСајам 2017“

Суботица, 1. јун 2017. – У суботичкој Хали спортова данас јетрадиционално уприличено свечано отварање Међународниог и регионалног сајма привреде у Суботици „СуСајам 2017“,који ће трајати до суботе, 3. јуна. Ова значајна регионална манифеставица, окупља излагаче и посетиоце из свих грана привреде, превасходно туризма, јер је ове године тематски фокус стављен управо на ру привредну грану, за коју је карактеристична тенденција раста из године у годину. На преко 50 штандова представило се 174 излагача из седам земаља, а поред домаћих привредника представили су се и привредници из Мађарске, Румуније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Шведске.

Овогодишњи ,,СуСајам 2017″ организују ЈКП „Суботичке пијаце“ и Регионална привредна комора Суботица. Присутнима се на отварању обратио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, а Сајам је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући значај ове манифестације за град Суботицу и за читав регион. Партнер Сајма ове године је шведски град Сандвикен.

Потпредседник Иван Ђоковић је нагласио да је рад Града Суботице и њене Регионалне привредне коморе веома плодоносан и запажен, како на територији АП Војводине, тако и читаве Србије, док слободна зона, међународна размена и њена статистика иду у прилог чињеницие да је Суботица један од кључних замајаца АП Војводине.

,,Суботица са Палићем и Потисјем је препозната у Стратегији за развој туризма Републике Србије, као кључна дестинација. Палић као бања, као конференцијска дестинација, те место за гастрономски, вински и активни туризам, препознат је и од стране Покрајинске владе, те у наредном периоду Секретаријат за привреду и туризам планира да заједно са осталим институционалним полугама развија туризам на подручју Суботице. Даљи развој у том погледу довешће то тога да Суботица буде препозната као међународна туристичка дестинација, нарочито после активације пројекта везаног за Палић“, навео је потпредседник Ђоковић.

,,Овај сајам је одраз доследности Града Суботице, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и ЈКП ,,Суботичке пијаце”, да наш град заузме место које заслужује на сајамској мапи наше земље и региона. Као промотер привредних дешавања у региону, Сајам у Суботици је постао место сусретања и повезивања привредника, манифестација где се размењују идеје, искуства и остварују квалитетни пословни контакти“, рекао је градоначелник Лабан, истакавши да се стратешки значај Сајма огледа управо у промоцији привреде региона, подстицању регионалнепривредне сарадње и унапређењу привреду, посебно у деловима који имају своје економске вредности, попут производње хране, електрометалски комплекси и туристичке понуде.

Влада Републике Србије је прошле године усвојила Стратегију развоја туризма Републике Србије 2016 – 2025. У којој се на трећем месту, међу туристичким дестинацијама, налазе се Суботица, Палић и Потисје. Град Суботица, поред привлачења нових инвестиција, отварања нових и очувања постојећих, те подршке младим и средњим предузећима, као један од приоритета поставља и развој и инфраструктурно опремање Палића као препознатљиве туристичке дестинације, за шта је ове године намењено око 120 милиона динара.

У име организатора, присутне је поздравио Слободан Војиновић, председник РПК-а, нагласивши да су 2016. године, привредници овог региона остварили промет од чак две милијарде долара са иностранством, те фискалну годину окончали са суфицитом од 30 одсто. ,,Данас је присутно десет одсто земаља са којима овај регион ради. Без добре економије не не може бити добре надградње ни у једној области. Србија не може да остане без своје привреде и стога је добродошао сваки инвеститор који ће у овој земљи радити по нашим прописима, који су усаглашени са Европском унијом“, рекао је Војиновић.

,,СуСајам 2017“ отвара могућности за привреднике да представе своје производе и услуге потрошачима и другим привредницима, са којима ће моћи и да размене искуства и примере добре праксе, те успоставе успешну пословну сарадњу и остваре контакте. У оквиру Сајма биће организована и стручна предавања, панели и округли столови.