У посети занатлијама и малим произвођачима Бачког Моноштора

Бачки Моноштор, 20. март 2021. -Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, помоћник покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић, помоћница градоначелника града Сомбора за област економског развоја и туризма, Јована Миљевић, са сарадницима, боравили су у радној посети Бачком Моноштору, где су посетили самосталне занатске радње, мале произвођаче и етно кућу и сеоско домаћинство ,,Мали Бодрог”, те на терену, кроз разговор и сагледавање тренутног стања у занатству, уверили се у потребе ове значајне привредне гране у Западнобачком управном округу.

Истичући значај сарадње Покрајинског секретаријата за привреду и туризам са локалним самоуправама, те са локалном привредом, Иванишевић је нагласио да је од изузетног значаја очување традиције, историје и аутентичног духа једне заједнице, једног руралног подручја.

,,Стари занати морају да буду део туристичке понуде на територији Аутономне покрајине Војводине. Обилазећи места евидентно је да је више сегмената потребно увезати у једну целину, да имамо комплетан приступ, почев од подизања туристичких капацитета, подршке старим занатима, па све до посебне подршке женском предузетништву. Бачки Моноштор јесте Војводина, јер садржи мултиетничност, привреду, туризам, а само подручје Горњег Подунавља је капацитет од општег значаја, који морамо сви заједно да развијамо”, рекао је Иванишевић.

Он је додао да се наставља обилазак Војводине, са циљем да се на што бољи и целисходнији начин сагледа стање у привреди, туризму и на тржишту рада, како би се на што бољи начин дефинисали концепти мера подршке Секретаријата.

,,Када следеће године будемо расписивали конкурсе, знаћемо тачно које су то области где је потребно уложити највише средстава”, додао је секретар.

Секретар Иванишевић је обишао пчеларе, произвођаче производа од меда, дрвета и дубореза, произвођача и прерађивача лаванде, као и активисте који много раде на унапређењу и очувању еко етно сеоског и руралног туризма у Бачком Моноштору.

У етно кући ,,Мали Бодрог“ у Бачком Моноштору, учесници су се упознали и са радом и активитетом микро и малих занатлија Сомбора и околних места, као и са активитетом овог сеоског домаћинства.