Требиње у знаку војвођанске традиције и гастрономије – Дани Војводине у Требињу

Делегација Покрајинске владе борави у дводневној радној посети Граду Требињу, где се овог викенда одржава манифестација „Дани Војводине” у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Туристичке организације Војводине.

Ова туристичко – привредна манифестација на најбољи начин обједињује и презентује туристичку понуду АП Војводине.

На конференцији за медије у Градској кући Требиња, пре обиласка излагача и учесника овогодишње манифестације, говорили су градоначелник Требиња Мирко Ћурић, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, председник Удружења услуга Привредне коморе Војводине Бранислав Мамић и представница Туристичке организације Војводине, Милица Шушњић.

Обраћајући се окупљеним учесницима, градским челницима, предузетницима и медијима, секретар Иванишевић је истакао да је Покрајинска влада подржала ову иницијативу и пројекат, те да се Војводина у региону представља као јединствено тржиште уз подршку других подручја у региону.

„Према задњим статистичким подацима, повећање броја гостију на територији Војводине износи преко 50 одсто, што показује да смо успели да задржимо туристе и очигледно је да смо успели са Туристичком организацијом Војводине и Привредном комором Војводине да развијемо одржив систем”, рекао је Иванишевић, додавши да је заједништво веома важан аспект напретка и унапређења како привредних околности, тако и туристичких делатности.

Иванишевић је позвао представнике Требиња да учествују и представе се на предстојећим догађајима и сајамским манифестацијама у Новом Саду, почев од Сајма пољопривреде, потом на великом туристичком самиту и на Сајму туризма, који ће у редовним терминима бити одржани у 2022. години.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић је говорила о пројектима Секретаријата у текућој години, а истакла је, у контексту ове манифестације која се осми пут одржава у Републици Српској, да Требиње има велик потенцијал, као и сама Војводина, те да је повезивање од изузетног значаја.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да се оваквим манифестацијама утиче на интензивније умрежавање градова, региона и људи, као и да читаву војвођанску причу Требиње доживљава емотивно, посебно са аспекта међусобног помагања и уважавања.

На овогодишњој манифестацији фокус представљања понуде Војводине, према речима представника Туристичке организације Војводине, биће гастрономија и активни одмор, превасходно кроз представљање пројекта „Војвођански ручак”, који је, поред ексклузивног штампаног издања, богатији и за веб портал који је обједињена база гастрономске понуде у Војводини и за школу кувања.

На ,,Данима Војводине” у Требињу, промовише се и двојезични часопис ,,Balkan Travel”, који је реализован у сарадњи између Покрајинске владе и ТОВ-а.

Активан одмор у Војводини се представља путем посебног пројекта под називом ,,Војводинамично”, а један од првих корака у реализацији јесте подршка туристичко-рекреативној манифестацији „Tour de Fruška”, која ће бити одржана у Врднику и дуж бициклистичких стаза Фрушке горе од 20. до 22. маја 2022. године.

Туристичка организација Војводине је најавила и одржавање и овогодишњег догађаја ,,Walk & Wine” на Фрушкој гори, а који ће објединити вински туризам и активни одмор, уз посебне пунктове и шетње кроз фрушкогорске винограде.