Мирослав Васин са аташеом за културу Амбасаде Јапана о реализацији заједничког пројекта у Руми

Рума, 16. септембар 2015.Један од резултата заједничког рада и традиционалног пријатељства Јапана и Србије званично je представљен јавности у Основној школи „Вељко Дугошевић“ у Руми. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, заједно са трећим секретаром – аташеом за културу при Амбасади Јапана и Удружењем српско-јапанског пријатељства из Руме, свечано је отворио „Јапански врт у срцу Срема“, који је финансираран од стране Покрајинског секретаријата за привреду, а реализован кроз програм јавних радова.

 

Потпредседник Покрајинске владе састао се јуче са аташеом за културу Амбасаде Јапана Јуичиро Оморијем (Yuichiro Omori), као са председником Удружења српско –јапанског пријатељства ,,Срце Срема“ Николом Пјевцем у Руми, поводом представљања реализованог заједничког пројекта. Реч је о јапанском зен врту, који је изграђен у дворишту ОШ ,,Вељко Дугошевић“ у Руми, а који је финансиран од стране Секретаријата за привреду путем програма јавних радова. Удружење ,,Срце Срема“ у сарадњи са овом школом, усмерило је 240.790 динара за програм јавних радова за реализацију овог пројекта, при чему је ангажовано 3 лица на период од 2 месеца.

,,Још једном се показало да су јавни радови пројекти који, поред тога што запошљавају људе, доприносе и да се појединци оспособе за поједине послове и стекну знање. Пројекат попут изградње јапанског врта остављају за собом трагове. Јапанска амбасада је умногоме помогла приликом реализације овог пројекта, а није први пут да се њиховим посредством реализују заједничке активности у Срему. Овај врт, који представља делић традиције народа Јапана, симболизује поштовање за неговање традиције и јапанско-српског пријатељства, што ће се засигурно наставити и у будућности“, рекао је Васин.

Покрајинска влада, тачније Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је у 2015. години до сада обезбедио око 147 милиона динара за јавне радове у Војводини. Општина Рума је, поред наведеног јавног рада у школи, у текућој години са 1,7 милиона динара упослила 11 лица на период од 6 месеци за уређење парка у Геронтолошком центру ,,Срем“, који је уз геронтолошки центар спровео и Омладински клуб Рума.