Иван Ђоковић почасни гост високе делегације Туниса на Новосадском сајму

 

Нови Сад, 21. мај 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, био је почасни гост Њ.Е. амбасадора Туниса Сејф Алах Реџиба и делегације Туниса, на Новосадском сајму у оквиру овогодишњег Сајма пољопривреде. Ђоковић се протекле седмице већ састао са амбасадором ове земље, приликом његове прве званичне посете Аутономној покрајини Војводини.

Истичући чињеницу да постоји много простора за сарадњу са Тунисом, чије тржиште  броји око 11 милиона становника, Ђоковић напомиње да највећи бруто друштвени производ у Африци остварује управо ова северноафричка држава, а који је у константном расту.

,,Тунис има потписан Споразум о придруженом чланству Европској унији, имајући притом увозно-извозне олакшице, што им омогућава да преко 80 одсто својих производа извозе управо у ЕУ. Такође, постоји и Споразум о слободној трговини са седам водећих афричких земаља, те у том смислу, капацитет за спољно-трговинску размену је велик, а могао би бити и знатно већи, поготово када су у питању маслиново уље, риба, урме, текстилни производи“, истакао је Ђоковић.

Приликом сусрета са делегацијом Туниса на Сајму, потпредседник Ђоковић је разговарао и о могућностима за сарадњу на пољу привреде, увозног и извозног потенцијала, а посебно туризма, с обзиром да је Тунис својевремено био једна од омиљених туристичких дестинација за туристе из Србије. Поред тога, туристичко тржиште региона и Србије се значајније отвара за туристе из северне Африке, али и за удаљена тржишта, попут кинеског.

,,Добра политичка клима и пријатељство са Тунисом датира још од 1965. године, када је бивша Југославија успоставила сарадњу, потписавши билатерални споразум о пријатељству и безвизном режиму. Од тада је Тунис за нас, пре свега, туристичка регија. Сви чиниоци указују да су наши производи и наш know-how у области пољопривреде, туризма и геотермалног потенцијала, добродошли на њиховом тржишту, те да заиста можемо спољно-трговинску размену да подигнемо на знатно виши ниво од скромног 57. места на ком се Тунис тренутно налази по сарадњи са Србијом“, рекао је Ђоковић.

Он је најавио и своје учешће на међународном инвестиционом форуму који се одржава у Тунису у јуну месецу ове године, како би се започело са конкретним инвестиционим пројектима.